– Det er viktig å vise bredden i hvor mange som engasjerer seg i krigen, og appellen om å ta noen hensyn til alle menneskene som blir rammet av krigen, sier preses Olav Fykse Tveit.
Han støtter brevet hvor europeiske kirkeledere har bedt den russiske og den ukrainske presidenten om våpenhvile over påske, nærmere bestemt mellom 17. april og 24. april.
Datoene sammenfaller med påskedag i vest påskedag i og øst, siden de østlige kirkene beregner påsken ut fra den julianske kalenderen.

– Å leve under en slik krig, er en forferdelig tilstand å være i. Mange i Ukraina er praktiserende kristne, og det ville være et viktig pusterom å gi til folk som rammes av krigen, sier Fykse Tveit.
Det er Konferansen av europeiske kirker (CEC) og Kommisjonen for bispekonferansene i Den europeiske union (Commission of the Bishops’ Conferences of the European Union, COMECE) som står bak initiativet. I brevet skriver de blant annet:
«Vi vil be om en våpenhvile i konflikten mellom deres to land slik at kristne i Russland og Ukraina, søstre og brødre i Kristus, får mulighet til å feire påske med ro og verdighet.»
«En slik våpenhvile vil også være et gode for borgere i begge land som gis en pause fra bekymringer og usikkerhet over livene til sine kjære som enten kjemper i konflikten eller er påvirket av den.»
🔴COMECE and @ceceurope Presidents at the border between #Poland and #Ukraine: "Let us continue to pray and work for justice, reconciliation and #peace between people, cultures, nations". #easter
— COMECE | The Catholic Church in the EU (@ComeceEu) April 8, 2022
📰https://t.co/V4MO4kZXJB
📺https://t.co/YRzglsvvQk
📸https://t.co/D0y773XF7L pic.twitter.com/xMjMxF7yzH
---
Brevets undertegnede
- Konferansen av europeiske kirker (CEC) er en sammenslutning av 126 ortodokse, protestantiske, anglikanske og gammelkatolske kirker, samt 43 assosierte organisasjoner fra alle land i Europa
- Kommisjonen for bispekonferansene i Den europeiske union (COMECE) er sammensatt av de katolske bispekonferansene i alle EUs medlemsstater
Kilde: Wikipedia og COMECE
---
Til de ortodokse kirkene
De har også sendt brev til metropolitt Epiphanius I i den Ukrainsk-ortodokse kirke, metropolitt Onuphrius i den Ukrainsk-ortodokse kirke, tilknyttet Moskva-patriarkatet, og patriark Kirill i Moskva-patriarkatet.
I disse brevene blir det orientert om initiativet og hvem som står bak, og de ber om de tre kirkeledernes støtte.
Preses mener at patriark Kirill også burde støtte initiativet, selv om det ifølge preses er uforståelig og uakseptabelt at patriarken synes å selv støtte krigen.
Olav Fykse Tveit er tidligere generalsekretær i Kirkenes verdensråd, og har stadig kontakt med flere av medlemmene. De forteller de er glad for all oppmerksomhet fra andre kirker med fokus på å få slutt på denne krigen.
– Jeg vil tro at alle kristne i Ukraina vil være positive til dette, sier han.

[ Patriark Kirill hedrer russiske soldater og framsnakker landenes «gudegitte fellesskap» ]
– Ville aldri sendt samme brev til begge
At CEC og COMECE henvender seg til de to presidentene i samme brev, ville preses derimot ikke gjort.
– Initiativet med å få til en våpenhvile er et godt initiativ. Det bør støttes, men jeg ville aldri skrevet samme brev til begge presidentene, sier preses, og begrunner dette med at det er den russiske presidenten som sitter med ansvaret for krigen.