Den store festen etter den muslimske fastemåneden Ramadan skal for første gang markeres i Forsvaret.
Saken ble først omtalt av Forsvarets Forum.
Den muslimske høytiden, Id al-Fitr, også kalt id, faller i år på 2. mai. Selve dagen skal soldater få feire med familien, men på en dag i etterkant vil høytiden bli markert ved Krigsskolen på Linderud, på Sessvollmoen og på rekruttskolen på Madla. Det opplyser Norges første og eneste feltimam, major Najeeb ur Rehman Naz til Vårt Land.
– Til forskjell fra en julegudstjeneste så har ikke markeringen religiøst innhold. Det blir et sosialt og kulturelt arrangement, der alle er hjertelig velkomne, sier Naz.
Han forteller at samlingen i hovedsak kommer til å dreie seg om å spise god mat og hygge seg.
Flere muslimske soldater har i samtaler sagt at de ønsker muligheten til å samle seg ved muslimske høytider.
— Najeeb ur Rehman Naz
Vil ikke være til bry
Selv om han ikke har fått direkte forespørsler om å få i gang id-feiring, tror han behovet er der.
– Flere muslimske soldater har i samtaler sagt at de ønsker muligheten til å samle seg ved muslimske høytider. Men én ting jeg har lært i disse årene i Forsvaret er at mange av de ungdommene som er i førstegangstjenesten, og særlig da de med minoritetsbakgrunn, er ikke flinke til å si fra om behovene sine. De er rett og slett litt tilbakeholdne.
– Mange soldater med minoritetsbakgrunn ønsker ikke å være til bry, og derfor må vi som jobber med å ivareta dem være litt proaktive, sier han om tiltaket.
Han håper å få til id-markeringer flere leirer i fremtiden, og vil bruke erfaringene fra disse aller første markeringene på Øst- og Vestlandet til å gjøre dem enda bedre.
[ – Muslimer kan bli «shamet» for å ikke faste ]
Fastende soldater
Den fire uker lange fastemåneden er regnet som muslimenes helligste høytid, og man markerer at religionens viktigste profet, Muhammed, skal ha fått sin første åpenbaring under ramadan. Det var også i denne tiden at Muhammed erklærte seg som Allahs profet. De første delene av Koranen ble også gitt ham.
Som et ledd i å minnes disse hendelsene, avstår muslimer fra mat, drikke, røyk og seksuell aktivitet i én måned – fra dagen gryr til sola går ned. Fasten er én av de fem søylene i islam, og regnes derfor som et sentralt ritual.
Naz påpeker at alle tjenestegjørende i Forsvaret har rett til tros- og livssynsutøvelse, og at dette også gjelder tilrettelegging for å kunne faste under ramadan. Han forteller til Forsvarets Forum at ramadan har vært hektisk i år, med henvendelser fra både soldater, feltprester og befal med tanke tilrettelegging av faste også videre. Muslimske soldater skal blant annet få lagt til rette for måltidet de spiser før daggry, og det første måltidet etter solnedgang.
– Flere jeg har snakket med har gitt tilbakemelding om at de er veldig fornøyde med tilretteleggingen de har fått under fasten, slik at de kan kombinere troen sin med militærtjenesten, sier Naz til Vårt Land.
Han ble den første feltimamen i forsvaret da han ble ansatt i 2017. Helt siden da har han hatt en tanke om å få til id-markeringer, men de siste årene har koronapandemien satt kjepper i hjulene for planene. Nå håper han at også id-markeringen skal være et tiltak som bidrar til et godt miljø for de muslimske soldatene.
– Jeg hører hvor varmt de snakker om tiltakene som forsvaret gjør. Det at de føler seg ivaretatt og tatt på alvor gjør noe med motivasjonen deres, mener feltimamen.
[ Forvirret om fasten? Dette må du vite om ramadan ]
HØR VÅRT LANDS PODKAST ÅPENBART: