Den 1. august i år forlater Baptistkirken i Lillesand Det norske baptistsamfunn (DNB). Det skriver menighetsrådet i en pressemelding.
Beslutningen er tatt etter en grundig prosess i menighetsrådet, som formelt startet sommeren 2021. I februar og april ble saken behandlet på menighetens årsmøte og medlemsmøte.
– Det var full enighet om at dette var rett vei å gå for oss som menighet. Derfor var det en enstemmig avgjørelse da saken var oppe til avstemning i menigheten, skriver menighetsrådet.
Lillesand Baptistmenighet har 115 medlemmer og feirer neste år 100 år som selvstendig menighet.
– Vi er takknemlige for tiden menigheten har vært medlem av Det norske baptistsamfunn, og ønsker våre venner der Guds velsignelse over det videre arbeidet, sier menighetsrådet.

– Ikke dramatisk
Menighetsrådet understreker flere ganger at dette ikke må oppfattes som en dramatisk avgjørelse og at det ikke har vært noen konflikt mellom menigheten og kontoret i Oslo.
– Det norske baptistsamfunn er en sammenslutning av frie, selvstendige menigheter. Verken landsmøter eller administrasjonen i Oslo har noen innflytelse eller autoritet over de lokale forsamlingene. For Lillesand Baptistmenighet er ikke beslutningen dramatisk, skriver de.
[ Baptistgeneral Bjørn Bjørnø skulle være pinsevenn til døden ]
Til Kristelig Pressekontor forklarer menighetsrådet at medlemmer kan ha hatt ulike grunner for å stemme for å forlate DNB. Temaer som forholdet til Israel og jødene og homofilidebatten har vært tatt opp, men i hovedsak har det vært et ønske fra menighetens medlemmer å fortsette som en frittstående baptistmenighet.
– Vi har følt at det er rett vei for oss å gå, sier de.
Baptistsamfunnets hovedstyre har ifølge sine nettsider uttalt at de oppfatter at Bibelen er avvisende til å leve i likekjønnet samliv og at det ikke er forenelig med å ha lederoppgaver i menighetene. Samtidig finnes det et tydelig mindretall som ikke finner likekjønnet samliv problematisk.
Synes det er leit
Generalsekretær i Baptistsamfunnet, Bjørn Bjørnø, bekrefter overfor KPK at det ikke har vært dramatikk eller konflikt i saken.
– Vi har fulgt prosessen over tid og opplever ikke dette som dramatisk. Det norske baptistsamfunn synes det er leit at Lillesand Baptistmenighet går til det skritt å melde seg ut, sier han.
[ Etterlyser læresamtale om dåp mellom baptister og lutheranere ]

– Lillesand Baptistmenighet oppfatter at DNB ikke har vært tydelig nok i forhold til støtten til Israel og jødene. I min tid som generalsekretær har ikke denne saken vært på dagsorden. Jeg som generalsekretær kjenner ikke til at det er negative holdninger til Israel eller jødene i DNB.
Bjørnø ser ingen tegn til at utmeldingsvedtaket fra Lillesand er en del av en større trend.
– Det er ikke andre menigheter som har meldt seg ut av DNB og vi har ikke signaler fra andre menigheter om at de vil trekke seg fra DNB.
Per i dag har Baptistsamfunnet 105 menigheter, inkludert Lillesand Baptistmenighet.
Det norske baptistsamfunn synes det er leit at Lillesand Baptistmenighet går til det skritt å melde seg ut,
— Bjørn Bjørnø, generalsekretær i Det norske baptistsamfunn
Ingen endring i trosgrunnlag og navn
Menighetsrådet i Lillesand Baptistmenighet fremholder at beslutningen om å forlate Baptistsamfunnet ikke vil føre til endringer i verken trosgrunnlag eller i arbeidet.
– I det arbeidet vi befinner oss i lokalt på Sørlandet, er det mest naturlig å fortsette arbeidet som en fri menighet. Det er rett og slett noe som har modnet i menigheten over tid.
Menigheten har heller ingen planer om å endre navn.
– Det har ikke vært diskutert noen navneendring. Navnet er ikke knyttet til medlemskap i Det norske baptistsamfunn. Det finnes fra før flere baptistkirker som ikke er med i dette fellesskapet av menigheter.
Generalsekretæren i Baptistsamfunnet bekrefter dette.
– Vi kjenner til en liten håndfull baptistmenigheter i Norge som ikke er knyttet til DNB, sier Bjørnø.