Rolig pianospill leker seg gjennom de lyse lokalene i Sandvika – ellers er det stille i møtehuset til Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige. De få lydene vi hører kommer utenfra, gjennom et vindu som står på vidt gap i sommervarmen. Lyden av fuglekvitter blander seg med trafikksuset fra bilpendlere på E18.
To unge menn i mørke bukser, slips og lyse skjorter ønsker oss velkommen. Simon Tennis og Ethan Hymas er amerikanske misjonærer, 19 år gamle, og ute på sitt toårige misjonsopphold.
For å ta vare på de 55 unge misjonærene som er stasjonert i Norge, har Kirt Montague kommet tilbake til landet han selv var misjonær i for mange år siden. Han er nå en av kirkens misjonspresidenter, og sammen med sin kone, Sindy, skal han støtte de unge både ved hjemlengsel og behov for misjonsråd.
Effektiv misjon på Facebook
– Vi har spart penger til å være misjonærer. Det er frivillig arbeid, så vi får ingen økonomisk støtte fra kirken. Målet vårt er å lære mennesker om Jesus Kristus, og det gjør vi blant annet på Facebook, sier Hymas.
Under koronapandemien måtte mange kirker, trossamfunn og organisasjoner finne nye måter å nå ut til sine medlemmer på – også Jesu Kristi Kirke. Facebook-siden «Kom til Kristus» ble startet av unge misjonærer som så at dette kunne være et godt alternativ til å prate med mennesker på gata. I Norge er det omtrent 4.500 medlemmer i Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige. Antall følgere på Facebook nærmer seg 10.000.
Nå er det Hymas og Tennis som redigerer Facebook-siden. De får hjelp av kvinnelige og mannlige misjonærer i hele landet. Disse inviterer kirkens medlemmer til å bidra med innhold til Facebook-siden, og til å dele tro og vitnesbyrd.
– Vi ser at arbeidet på Facebook er effektivt. Jobben vår er å hjelpe andre til å komme nærmere Jesus Kristus, og å dele hans kjærlighet med andre. De fleste nordmenn er på Facebook, forteller Tennis.

Han og Hymas presiserer at Facebook-siden «Kom til Kristus» er et tiltak som drives av frivillige, og ikke noe som Jesu Kristi Kirke offisielt står bak.
– Det er bare vi unge som bestemmer hva som skal stå der og hva som skal publiseres. Det er ingen andre som sjekker det som legges ut, derfor er det heller ikke en del av kirkens offisielle arbeid, sier Tennis.
Hymas forteller at de ønsker at Facebook-siden skal være et sted der mennesker som er nysgjerrige på Jesu Kristi Kirke kan ta kontakt. Han sier at de ikke har konkrete tall på hvor mange som tar kontakt med dem, men at det er en god del. Hymas tror også at mange av dem som følger siden allerede har vært i kontakt med misjonærer, og at de oppsøker Facebook-siden for å lære mer.
Jobben vår er å hjelpe andre til å komme nærmere Jesus Kristus, og dele hans kjærlighet med andre
— Simon Tennis

[ Misseldeltaker konverterte til Mormonerkirken ]
Fra gatene til sosiale medier
– Dere har tradisjonelt gjort mye misjonering i gatene. Noen kan kanskje synes det er invaderende å bli møtt på denne måten. Hva tenker dere om dette?
– Det tenker vi mye på. Hver dag, sier Sindy Montague på engelsk, etter at Vårt Lands utsendte har oversatt spørsmålet.
Sindy er den eneste av de fire amerikanerne som ikke snakker norsk.
– Det kan nok oppleves litt invaderende, ja. De fleste sier «nei takk» når de blir møtt på gata. Vi ønsker å treffe dem som vil vite mer, og da er Facebook-siden mer effektiv enn gatemisjon. Man tar et aktivt valg når man følger siden. Vi driver også med både sport og språkkafé, og foretrekker å møte mennesker på denne type arenaer, sier Kirt Montague.
Han forteller at han tror kirken vil satse mer på sosiale medier i fremtiden.
– Opplever dere at folk kommer til tro etter at dere har fått kontakt med dem på Facebook?
– Det er målet. Vi prøver å tilpasse oss, endre litt på hva vi publiserer, og finne de beste måtene å nå mennesker på, sier Tennis.
Facebook-siden er nok mer effektiv enn misjonering på gatene
— Kirt Montague
Uendelig kjærlighet og glede
Det er vanlig at unge medlemmer av Jesu Kristi Kirke, både kvinner og menn, er misjonærer etter at de er ferdige med videregående skole. De reiser ut to og to, og kommer som regel til et fremmed land. Der skal de fortelle ukjente mennesker om Jesus og om Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige. Hymas og Tennis forteller at de kommer til å være stasjonert flere steder i Norge mens de er i landet.

– Hvordan er det å være misjonærer i Norge? Dere er unge, og dere må takle en del avvisning. Hvordan er dette for dere?
De unge mennene er stille en liten stund.
– Vi har noen dager som er veldig vanskelige. Det kan være tøft å bli avvist. Samtidig er dette også noe av det beste jeg har gjort, sier Hymas.
Med tårer i øynene forteller han hva det betyr for ham når mennesker sier ja til bønn, leser i skriftene, og blir med i kirken.
– Da føler jeg en uendelig kjærlighet og glede. Fra Kristus til dem, fra meg til dem. Dette er grunnen til at jeg er misjonær, selv om det er vanskelig noen ganger.
Noen dager er veldig vanskelige. Samtidig er dette noe av det beste jeg har gjort
— Ethan Hymas
[ Hun bor i «den mest mormonske gata i verden» ]
Tror på evig fremgang

På veggene henger bilder av Jesus. Jesus som prater med mennesker. Jesus som står for døren og banker. Det er tydelig at Jesus er en viktig figur for medlemmene i kirken, og for misjonærene som er utsendt til Norge.
– Flere kristne kirkesamfunn anerkjenner jo ikke Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige som kristne. Hvordan er dette for dere?
– For meg er det trist. Vi er fokusert på Jesus Kristus, han står sentralt i vår tro. Det er derfor vi bruker navnet «Jesu Kristi Kirke». Når vi ikke anerkjennes som kristne, så føles det som at folk ikke anerkjenner troen vår på Jesus. Vi er kristne, vi tror på Jesus Kristus, sier Tennis engasjert.
Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige tror på Faderen, Sønnen og Den hellige ånd, og tror samtidig at de er tre ulike vesener. Det er også vesentlig i kirkens tro at mennesker skal øve seg på å ta riktige valg. Målet er å bli lik Gud.
– Vi tror at vi kan utvikle oss. Vi tror på evig fremgang. Hvis vi lever etter Guds bud, kan vi få fremgang både her på jorden og etter døden. Jesus er Guds sønn og vår bror, og vår vei tilbake til Gud går gjennom ham, sier Tennis.
– Står i en kristen tradisjon
Det er uenighet om hvorvidt Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige kan kalles et kristent trossamfunn, og slik har det vært siden mormonerne kom til Norge i 1851. Med tiden har motstanden blitt mindre.
– I 1845 åpnet Dissenterloven for at man kunne tilhøre andre kristne trossamfunn enn statskirken. Det ble debatt omkring hvordan man skulle forstå loven. Et av spørsmålene var om Mormonerkirken kunne regnes blant dem som bekjente seg til den kristne religion, sier Hallgeir Elstad, professor i kirkehistorie ved Teologisk Fakultet på Universitetet i Oslo.
Videre forteller han:
– De har flere hellige skrifter enn Bibelen, og har en forståelse av Treenigheten som tre ulike personer. Det er likevel vanskelig å si noe annet enn at mormonerne kulturelt sett er innenfor kristenheten. De står i en kristen tradisjon, og har en del særegenheter.
[ Halvard og Kristin er «pastorpar» i samme menighet: – Ikke noe vi vil anbefale ]

Ikke inkludert i fellesskap
Harald Hegstad, professor i systematisk teologi, forteller at Mormonerkirken ikke er inkludert i fellesskap der kirkesamfunn møtes, som Norges Kristne Råd og Kirkenes Verdensråd.
– Her anerkjenner man en del av hverandres trosgrunnlag og forenes om dette. Ettersom Mormonerkirken ikke har den samme lære som andre kirkesamfunn på avgjørende punkter, som treenighetslæren, så kan de ikke være med i disse fellesskapene, forteller Hegstad.
Han fortsetter:
– Dersom noen vil kalle seg kristen, så kan man ikke utdefinere dem. Likevel: Stiller man spørsmålet: «Hva er en holdbar kristen tro som man kan stå sammen med andre kristne om?», da står mormonerne ofte alene.
Det er likevel viktig å møte hverandre med respekt, mener Hegstad:
– Selv om vi er uenige, kan vi anerkjenne hverandre som mennesker som søker Kristus.
---
Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige
- Trossamfunn som ble grunnlagt av Joseph Smith i USA, og formelt etablert i 1830.
- Kirkens hovedsete er i Salt Lake City i Utah, USA.
- Har flere hellige skrifter i tillegg til Bibelen, blant annet Mormons bok.
- Har flere templer i verden, men ennå ikke i Norge. Det finnes imidlertid flere møtehus her til lands.
- Tror på Faderen, Sønnen og Den hellige ånd. Faderen og Sønnen er fysiske vesener med en kropp, Den hellige ånd er åndelig. De tre er én i hensikt og oppgave, men er tre ulike vesener.
- Tror at mennesket lever som åndsvesen før man blir født på jorden og får en kropp. Etter døden lever mennesket videre som ånd, og gjenforenes med sin fysiske kropp på oppstandelsens dag. Man gjenoppstår til ulike herlighetsnivåer, basert på valg man har tatt i sitt jordiske liv.
- Har omtrent 15 millioner medlemmer i hele verden.
Kilde: Store norske leksikon
---