Religion

– Misjon har aldri vært mindre politisk korrekt enn nå. The Send viste noe annet

MISJON: På Link-konferansen diskuterte norske misjonsledere hvordan iveren for misjon kan iveretas etter sommerens store begivenhet, The Send.

– Dagens ungdomsgenerasjon bryr seg om menneskehandel og klima, men de er også opptatt av misjon på tvers av landegrenser, sier en entusiastisk daglig leder i Misjonssambandet Ung, Hans Kristian Skaar.

I salen foran ham sitter ledere for misjonsorganisasjoner fra hele landet, som er samlet til konferansen Link22. Den årlige konferansen arrangeres av Norme, som er en paraplyorganisasjon for en rekke norske misjonsorganisasjoner.

Et av de viktige temaene under konferansen er hvordan man kan skape en ung misjonsbevegelse i kjølvannet av The Send.

The Send-konferansen samlet 9.000 kristne i Telenor Arena 25. juni i år. 29 organisasjoner, med Ungdom i Oppdrag i spissen, sto bak begivenheten hvor unge ble oppfordret til å engasjere seg for misjon.

Skaar er overbevist om at misjon ikke er en døende aktivitet, og mener The Send er beviset på det:

– Til tross for at misjon aldri har vært mindre politisk korrekt enn nå, var The Send en fortelling om noe annet. Jeg har sett flere og flere lyspunkt de siste fem-seks årene selv om vi, rent misjonshistorisk, lever i et mørke.

Link konferansen

Etterlyser voksne

Øystein Samnøen, daglig leder i Norme-nettverket, forteller at de gjennom årets Link-konferanse vil bidra til å ivareta og forsterke misjonsengasjementet fra The Send.

– Jeg tror voksne med lederansvar i kristne sammenhenger har en viktig rolle i hva som skjer videre, sier han.

Under The Send ga flere tusen unge positiv respons på oppfordringen til å «gå hvor som helst og når som helst for evangeliet». Flere av innleggene på Link-konferansen tok til orde for viktigheten av at voksne kristne følger opp de unge.

Øystein Samnøen på link konferansen

– Historien forteller oss at unge i 20 og 30-årene ofte har vært sentrale i vekkelses- og fornyelsesbevegelser. Samtidig tror jeg voksne og eldre kan gi både tyngde, retning og beskyttelse til den unge iveren. Voksne sitter også på penger og posisjoner, og er med på å forme morgendagen.

– Er det alltid sånn at voksne har klokhet, mens unge har iver, eller kan det noen ganger være motsatt?

– Det er selvsagt for enkelt å si at det alltid er slik – brennende og kloke mennesker finnes i alle aldersgrupper. Men under konferansen har vi hørt at det i tidligere tider har manglet voksne med livserfaring og trosdybde som har veiledet og støttet unge kristnes iver.

---

Norme (Norsk Råd for Misjon og Evangelisering)

  • Paraplyorganisasjon for 42 norske misjonsorganisasjoner.
  • Ble stiftet i 2001 som en sammenslutning av Norsk Misjonsråd, den Evangeliske Allianse i Norge og Lausanne-bevegelsen Norge.
  • Arrangerer den årlige Link-konferansen. Årets konferanse ble holdt 14. september og hadde temaet «Fra bølge til ung misjonsbevegelse»

---

Skal ut i ukjent farvann

Anne-Lin Hynnekleiv, assisterende generalsekretær i Laget (NKSS), snakket fra plattformen om betydningen av å koble unge mennesker på den større misjonsbevegelsen.

Omtrent 400 ungdommer og unge voksne svarte etter The Send at de ønsket å være synlige på sine skoler og studiesteder, noe organisasjonene Laget og Navigatørene har ansvar for å følge opp. Hynnekleiv forteller at Laget tok kontakt med alle i løpet av de to første ukene.

– Nå handler det mer om den langsiktige planen om å bygge relasjoner. Vi kartlegger hva slags behov ungdommene har. Noen vil være ledere, andre har kanskje et behov for å tilhøre et bønnefellesskap. Så er det vår oppgave å legge til rette, slik at de kan komme nærmere Jesus.

Anne-Lin Hynnekleiv på link konferansen

Hynnekleiv synes dagens ungdommer er uredde.

– Vi dytter dem på mange måter ut i et litt ukjent farvann, sa hun på Link22.

– Viktig å oppleve at man ikke er alene

Hans Kristian Skaar på link konferansen

I Misjonssambandet Ung opplever de at unge i dag er nysgjerrige på utenlandsmisjon, og at mange også reiser på kortere misjonsturer for å lære mer om hva misjon kan innebære, ifølge Skaar.

– Vi har mange unge mennesker som erfarer at utenlandsmisjon ikke er så skummelt, og at det i bunn og grunn handler om det samme som vi driver med her i Norge.

Skaar er klar på hva han tror skal til for å videreføre engasjementet fra The Send:

– Skal vi fortsette mobiliseringen fra The Send, må vi ringe alle de som har sagt at de vil bidra, aktivisere dem og vi må sette dem i tjeneste, sier han høyt og bestemt fra plattformen, før han legger til at de voksne må gå sammen med dem i misjonens tjeneste.

Ingvild Kessel

Ingvild Sandnes Kessel

Ingvild Sandnes Kessel er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er konstituert redaktør for religion, feature og debatt i Vårt Land.

Mer fra: Religion