Religion

Pastor om nestleder-avgang: – Et sterkt signal til Frikirken

TRER AV: Belastningen av å ytre seg om homofilispørsmålet, er en av grunnene til at nestlederen i Frikirken trekker seg. Nå kommenterer pastorer og ledere nyheten.

– At Anne Mari slutter, er et stort tap for kirkesamfunnet. Jeg har forståelse for avgjørelsen, og er glad for at hun begrunner den så åpent og ærlig.

Det sier pastor i Oslo-menigheten Kraftverket, som er en av rundt 80 menigheter som tilhører Den Evangelisk Lutherske Frikirke.

Mandag ble det kjent at Anne Mari Schiager Topland, nestleder i Frikirkens synode, trekker seg fra vervet sitt før perioden er over. Begrunnelsen hennes har blant annet handlet om belastningen ved å uttale seg i samlivsspørsmålet.

– Vi har mistet en viktig stemme i synodestyret. At vi i tillegg har mistet en kvinne i ledelsen, gjør dette dobbelt trist, mener Gilberg.

Frikirken fastholder at ekteskapet er en ordning for én mann og én kvinne. I forkant av fjorårets synodemøte, tilsvarende en generalforsamling, ble det fremmet et forslag som Kraftverket menighet stod bak, om en utredning som skulle ta for seg teologiske argumenter for og imot likekjønnet samliv.

Schiager Topland ønsket forslaget velkommen, men det fikk ikke gjennomslag.

– Dette er et sterkt signal til Frikirken, om hvordan dialogarbeidet fungerer. Synodemøtet vedtok at ingenting i dialogarbeidet «skal skape tvil om Frikirkens vedtatte lære». Dette er et umulig premiss for reell dialog, og det er lett å forstå at hun har opplevd det belastende å være en åpen og nyansert stemme, sier Kraftverket-pastoren.

Møter forståelse

– Det er ikke vanskelig å forstå at hun har stått i en krevende situasjon, sier Per Eriksen, pastor i Fredrikstad frikirke.

Han har tidligere gitt uttrykk for at han tilhører mindretallet i Frikirken i synet på likekjønnet samliv.

Eriksen hører først om avgangen når Vårt Land ringer, og sier at nyheten kom som en overraskelse, men at han samtidig har forståelse.

Synodemøte 2022 Frikyrkja, Frikirken

Han sier at han opplever at Topland har stått for et balansert syn på spørsmålet, og at Topland har fungert som en brobygger i trossamfunnet.

– Jeg synes det er trist at hun slutter. Hun har spilt en viktig rolle i kirken og vært en viktig person i ledelsen.

– Trengs å jobbe med

– Jeg har ikke rukket å tenke så mye mer enn at jeg er fryktelig lei meg, sier Heidi Garvik. Hun er eldste i Sandnes Frikirke, og oppfordret til å stemme gjennom forslaget på fjorårets synodemøte om å utrede kirkens teologi og praksis på området.

Etter å ha hørt nyheten om Schiager Topland avgang, sier hun følgende:

– Jeg har enormt stor respekt for at hun sier det som det er, sier Garvik, og refererer til at den avtroppende nestlederen er åpen om at belastningen ved å uttale seg i samlivssaken har vært stor, i tillegg til å si at det har krevende å være en av svært få ordinerte kvinner i lederposisjon.

Synodemøte 2022 Frikyrkja, Frikirken

I pressemeldingen fra Frikirken, der fratredelsen ble gjort kjent, skriver ledelsen i kirkesamfunnet synodestyret vil fortsette å arbeide for en bedre dialogkultur i kirkesamfunnet.

Garvik sier seg enig i at man bør jobbe med dialogkulturen i Frikirken.

– Det trengs, mener Garvik.

– Påkjenning

Pastor i Trondheim frikirke, Ingebrikt Kvam, har vært en tydelig, konservativ stemme i samlivsdebatten.

– Bibelen og kirkehistorien er så tydelig på homofilispørsmålet, at det å forkynne noe annet mener jeg er feil, ganske enkelt, har Kvam tidligere uttalt til Vårt Land.

Ingebrikt Kvam. Synodemøte 2022 Frikyrkja, Frikirken.

Han kommenterer nyheten om Schiager Toplands avskjed slik:

– Jeg er glad i Anne Mari og synes dette er trist, sier han.

– Avskjeden begrunner hun dels med at det har vært krevende å stå i samlivsdebatten. Hva tenker du om det?

– Det har jeg veldig respekt for. Det er klart det er en påkjenning å ytre seg om denne tematikken. Det tror jeg vi alle kjenner på.

Jor Hjulstad Tvedt

Jor Hjulstad Tvedt

Jor Hjulstad Tvedt er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Marit Neset

Marit Neset

Marit Neset er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land, og har jobbet i avisen siden 2021. Hun har to bachelorgrader, i journalistikk og interkulturell forståelse. Hun jobber mye med langstoff, menneskemøter og nyhetssaker fra Den norske kirke.

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Mer fra: Religion