En dag i april i år gikk en eldre postkvinne på sin faste postrute i Gorleston i Norfolk i England. Da hun kom til huset til den lokale presten Matthew Price, tok hun opp en tung, godt innpakka pakke. Mens Price stod i døråpningen så han postdama titte intenst på pakken. Hun hadde merket seg en unaturlig detalj. På avsenderadressen stod det nemlig «Buckingham Palace».
I nær sjokk, muligens famlende etter et for lengst pensjonert posthorn, tittet postkvinnen opp mot presten og sa «Jeg tror det er fra kongen».
De endte opp med å studere pakken begge to. Hun tok ikke feil. Brevet kom fra kongen. Det var en invitasjon til kroningen av kong Charles 6. mai.
– Hun ble så begeistra!, sier prest Matthew Price på telefon til Vårt Land.
Price forteller at invitasjonen har blitt den store ‘snakkisen’ i lokalsamfunnet, og flere av kirkegjengerne har kommet til Price for å ta bilder av invitasjonen for å kunne sende det videre til familie og venner. Det er ikke hver dag en fra det utarmede samfunnet Gorleston får et brev fra Buckingham Palace. Ei heller blir invitert til kroningen av landets monark.
Invitasjonen har rett og slett snudd livet til Price på hodet. En tweet han tvitret om invitasjonen har fått over 400.000 visninger, og denne uken ble han intervjuet av det amerikanske magasinet People Magazine. I skrivende stund arbeider han med CNN for å få riktig presseakkreditering fordi de vil ha ham med på deres sending rett etter selve kroningsseremonien.
– Jeg spurte biskopene om akkurat det der. De svarte kjapt og ba meg ‘kjøre på!’, sier Price og ler.
[ Slik huskes kroningen av dronning Elizabeth ]
Uvanlig vanlige gjester
Omkring 2.000 gjester er invitert til kroningsseremonien i Westminster Abbey i London. 850 av de inviterte er representanter for veldedige organisasjoner og frivilligheten. De vil sitte sammen med blant andre medlemmer av kongefamilien, presidenter og statsministre og den britiske adelen.
– Jeg synes det at han har invitert så mange vanlige briter er briljant. Han går aktivt inn for at vanlige folk skal få være med i Westminster Abbey. Det er bra for monarkiet og forhåpentligvis også bra for kirken, sier Price.
I tillegg til ovennevnte har 400 unge, som også representerer veldedige organisasjoner, blitt invitert til å se seremonien og prosesjonene fra St. Margaret’s Church i Westminster Abbey.
Det er også viktig å merke seg, ifølge Price, at når han drar på lørdag, så gjør han det på vegne av lokalsamfunnet sitt i Gorleston, som også er bakteppet til hvorfor Price er blitt invitert til kroningen.
– Helt utrolig
Price har siden 2018 vært hovedprest i den anglikanske kirken St. Mary Magdalene church i Gorleston. Da koronapandemien brøt ut i 2020, innførte de britiske myndighetene strenge nasjonale nedstengninger, noe som var særlig utfordrende på steder som Gorleston.
– Vår menighet befinner seg i midten av et sosialt boligfelt som ble bygget etter 2. verdenskrig. Området er det sjette mest berøvede fellesskapet i Norfolk. Berøvelsen uttrykker seg selv i familien jeg møter. Det er andre- og tredjegenerasjonsmennesker som lever på sosialstønad, og som aldri har hatt en jobb, forklarer Price.
– Vi svarte som kirke med å bli en matsentral, og på det meste leverte vi mat til hundre hus hver uke. I området vårt var det mange som var i de såkalte risikogruppene, og det var flere som for eksempel ikke kunne risikere å dra på butikken.
Price forteller at de var på høyden var omkring 100 frivillige, og at flere av de frivillige har blitt med i menigheten etter pandemien. For innsatsen ble Price i 2020 tildelt the British Empire Medal av dronning Elizabeth, en utmerkelse som gis til sivile som har utmerket seg i arbeid i og for lokalsamfunnet de er en del av.
– Noen av oss frivillige har fått en anerkjennelse fra monarken. Jeg synes det er veldig flott fordi det er snakk om et veldig stille arbeid som ofte ikke får noen anerkjennelse. Og bare ideen om at noen fra et lokalsamfunn lik mitt kommer til å være til stede i Westminster Abbey under kroningen, er helt utrolig, sier presten.
[ Kong Charles: – Min tro er dypt forankret i den anglikanske kirke ]

Dag for frivilligheten
– Kong Charles har sagt han ønsker og være en konge for alle. Er disse invitasjonene en refleksjon av hans intensjoner?
– Jeg tror det. Han har jo for eksempel laget en ekstra feriedag etter kroningen som de har døpt ‘The Big Help out’, som er en dag som skal sette fokus på hvordan man kan hjelpe sine lokalsamfunn, sier Price.
The Big Help Out er en ekstra fridag som skjer mandagen etter kroningshelga, 8. mai. Kong Charles har bedt briter bruke fridagen til å rulle opp ermene for å hjelpe til i lokalsamfunnene sine. Det er ikke like populært hos alle.
I en kritisk kommentar peker The Guardian-journalisten Frances Ryan på at der mange briter strever med å få endene til å møtes i møte med økte levekostnader, slipper kong Charles å betale skatt på formuen han arvet fra sin mor.
«Folk som allerede jobber hver time for å få mat på bordet trenger ikke at en milliardær ber dem om å bruke fridagen deres til å gjøre mer», skriver Ryan.
Ryan påpeker også at kroningsfesten vil koste britiske skattebetalere millioner av pund. Time Magazine anslår prisen til å bli på minst 100 millioner britiske pund. Kong Charles har riktignok etter eget ønske fått til en mer nedskalert kroningsseremoni enn den dronning Elizabeth hadde i 1953. Charles’ ønske kan forklares delvis med at han sympatiserer med den økonomiske situasjonen til det britiske folket, og delvis med at han i lang tid har tatt til orde for et nedskalert monarki.
Price på sin side, støtter initiativet til kongen om en fridag for hvor briter kan trå til for frivilligheten, og kroningsgjesten virker ikke til å se et problem med at det brukes betydelige summer på helgas festligheter.
– England gjør festspill bedre enn noe annet land. Å se kongen og dronningen gå opp midtgangen, kommer til å bli et mektig syn.