Religion

Frp gjør nytt forsøk på å stanse Islam Net. – Sender et uheldig signal til muslimer, mener forsker

ISLAM NET: En rekke politikere har uttrykt stor skepsis mot Islam Nets planer om moské og aktivitetssenter i Groruddalen i Oslo. Nå har Frp nok en gang fremmet et lovforslag for å stanse dem.

– Vi kan ikke sitte stille og se på at Islam Net får utbre seg. Det er en fare for Norge, og det er en fare for integreringen. De bidrar til radikalisering, sier Erlend Wiborg (Frp) til Nettavisen.

Frp har lagt fram et lovforslag på Stortinget som de håper kan stanse Islam Nets planer om moské og aktivitetssenter i Groruddalen.

De ber regjeringen «fremme de nødvendige lovendringsforslag, for å sikre at kommunene gis en klar lovhjemmel å stanse virksomhet og fritidsaktiviteter rettet mot barn og unge som anses å ha en klart integreringshemmende effekt», skrev Frp på nettsiden sin forrige uke.

Høres forslaget kjent ut? Det samme ble fremmet av Frp i 2021. Den gang fikk de ikke flertall. I stedet ble det blant annet bestemt at Stortinget skal be regjeringen komme tilbake med forslag som gir kommunene bedre virkemidler til å hindre fritidsaktiviteter for barn og unge som kan bidra til radikalisering, skrev Vårt Land.

Oslo 20220330. 
Erlend Wiborg (FrP) under den muntlige spørretimen på Stortinget.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Ingen fare for integreringen

Til Nettavisen avviser Islam Net Frps beskyldninger om at de blant annet bidrar til radikalisering. Fra forskere får organisasjonen støtte.

– Islam Net er åpenbart konservative og har meninger som mange mennesker i Norge er uenig i, men jeg tenker ikke at de utgjør en fare for integreringen eller det norske samfunnet, sier Olav Elgvin, postdoktor ved Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap på Universitetet i Bergen.

Han nevner at Islam Net blant annet prøver å hjelpe muslimer å skaffe seg jobb, samt oppfordrer dem til å stemme ved valg.

Elgvin mener også at Islam Net har moderert seg betydelig de siste årene.

– Periodevis har Islam Net invitert forelesere som har vært problematiske, men grunnleggende sett er det ingen tvil om at Islam Net har fått en litt annen teologisk orientering, sier han til Vårt Land.

Moderate uttalelser

Han får støtte fra Marius Linge som tidligere har forsket på nettopp Islam Net. Linge mener Islam Net tidligere har hatt en rekke kjennetegn som har gjort det naturlig å knytte dem til den såkalte salafi-bevegelsen, en bokstavtro retning av islam.

– Nå er de helt klart blitt mer mainstream. De har blant annet skrevet kronikker hvor de kommer med moderate politiske uttalelser, sier Linge, som er forsker ved Kifo, Institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning.

Han påpeker at man selvfølgelig skal være kritisk til Islam Net, men også han synes det blir feil å si at organisasjonen bidrar til radikalisering.

– Når vi snakker om radikalisering handler det ofte om å oppfordre til vold. I Islam Net finnes ingen tolkning av teologien som legitimerer bruk av vold i islams navn, sier han til Vårt Land.

En nasjon, flere religioner – Å feire Norge i fellesskap. Seminar i regi av Skaperkraft.

Ønsket å stanse planene

Stedet Islam Net ønsker å realisere sine planer om moské og aktivitetssenter er i første omgang i Groruddalen i Oslo. Der har de kjøpt en eiendom til 63,5 millioner kroner, avdekket Filter Nyheter våren 2021.

Formelt eies eiendommen av Imam Aktivitetssenter, som er knyttet til Islam Net.

Da nyheten ble kjent sa flere politikere at de ønsket å stanse Islam Nets planer.

I fjor høst kunne imidlertid Vårt Land fortelle at organisasjonen er i gang med oppussingen av det eksisterende bygget i hovedstaden. Den nødvendige tillatelsen til å ta det eksisterende bygget i bruk har de hatt fra dag én. Dermed trenger de ikke å søke om bruksendring, hevdet de.

Plan- og bygningsetaten i Oslo var først uenig i denne lovtolkningen til Islam Net, men har siden snudd i spørsmålet.

– Vi ser nå at aktivitetssenteret fortsetter med planene. Derfor fremmer vi forslaget nå, sier Frps Erlend Wiborg til Nettavisen.

Overførte 99 millioner

I kjølvannet av eiendomskjøpet har pengene fortsatt å strømme inn til stiftelsen Iman Aktivitetssenter. I fjor sto de oppført med over 167 millioner kroner i egenkapital, ifølge stiftelsens årsregnskap. Av dem ble 99 millioner kroner overført av Islam Net til stiftelsen i fjor, bekreftet organisasjonen til Vårt Land forrige uke.

Ifølge organisasjonen har de mange medlemmer og givere som støtter deres arbeid, både i Norge og utlandet.

– Vi mottar hverken statsstøtte eller penger fra andre statlige aktører. Den gjennomsnittlige donasjonen er på noen hundre kroner, uttalte Mahir Osman, juridisk fagmedarbeider i Islam Net.

Islam Net teller rundt 1.500 medlemmer. I tillegg har de rundt 3,5 millioner følgere i sosiale medier, ifølge ham.

Siden 2019 har organisasjonen kjørt engelskspråklige kampanjer i sosiale medier for å samle inn penger til å realisere sine planer i hovedstaden.

De har klart å selge inn et budskap om at det å gi penger til Islam Net, er en effektiv måte å hjelpe til med å spre islam

—  Olav Elgvin, postdoktor ved Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap på Universitetet i Bergen

– Kan virke mot sin hensikt

Olav Elgvin mener det er grunn til å tro at Islam Net har klart å samle inn penger på denne måten, og mener de har blitt en profesjonell bevegelse siden de ble etablert i 2008.

– De har klart å selge inn et budskap om at det å gi penger til Islam Net, er en effektiv måte å hjelpe til med å spre islam, sier Elgvin til Vårt Land.

Med kjøpet av Iman Aktivitetssenter har de også vist at de har gjennomføringsevne, påpeker han.

– Også motstanden de har opplevd kan virke mobiliserende. De kan si at politikere har vært mot oss, likevel har vi klart dette.

Elgvin tror et lovforslag som har til sikte å stanse virksomheter som Islam Net kan virke mot politikernes hensikt.

– I dette tilfellet har Islam Net fått kritikk og forsøkt å tilpasse seg. Hvis de fortsatt blir slått hånden av, så sender det et veldig uheldig signal til muslimer i Norge om at tilpasning til det norske samfunnet uansett ikke hjelper.

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Mer fra: Religion