Under en seremoni i Bispedømmegården i Oslo ble Olav Fykse Tveit tildelt Den Kongelige Norske Fortjenstordenen med graden kommandør.
Utmerkelsen er den nest høyeste sivile ordenen som fortsatt deles ut i Norge. Den tildeles ifølge statuttene «som belønning for utmerkede fortjenester for Norge og menneskeheten».
Fykse Tveit tildeles ordenen for sitt internasjonale arbeid i Kirkenes Verdensråd, hvor han var generalsekretær fra 2010 til 2020.
– Det er en ære å få anerkjennelse for noe man har lagt mye arbeid i, så det er absolutt en personlig oppmuntring. Men jeg tenker også det er fint at denne type arbeid blir anerkjent av det offisielle Norge, sier Fykse Tveit til Vårt Land.
Slottet: – Til det beste for menneskeheten
Kansellisjef Frode Solberg overrakte kommandørkorset på vegne av Kong Harald. I sin redegjøring sa han at Fykse Tveits internasjonale engasjement for mellomkirkelig og interreligiøs dialog, og hans sterke engasjement i sosiale spørsmål, har gitt betydelige ringvirkninger internasjonalt.
– Gjennom sin innsats gjennom mange år for bedre og mer rettferdige samfunn, minoriteters rettigheter og forsoningssamarbeid mellom stridende parter har han, spesielt i perioden som generalsekretær for Kirkenes Verdensråd, bidratt til å sette disse spørsmålene på den internasjonale dagsorden til beste for menneskeheten, sa kansellisjefen.
I den økumeniske bevegelsen er det mange som snakker om «gender justice». Men Olav – du praktiserer det
— Berit Hagen Agøy
Starta en samtale om seksualitet
Anders Wejryd, tidligere erkebiskop i Svenska kyrkan, var president for verdensrådet mens Fykse Tveit holdt generalsekretærposten. Han representerte rådet under utdelingen.
I sin tale fortalte han varmt om Fykse Tveits påvirkning på organisasjonen. Han sa blant annet at Fykse Tveit kom inn i organisasjonen i ei krisetid, hvor den økumeniske bevegelsen var prega av et kjøligere verdensklima.

Like fullt klarte Fykse Tveit å oppnå resultater, og vendte det som ifølge Wejryd var en innovervendt organisasjon i økonomisk krise til å bli en utadrettet og fremoverlent bevegelse.
Blant annet viste Wejryd til at den norske generalsekretæren klarte å vinne tillit og forståelse med de ortodokse kirkesamfunnene, samtidig som han tidlig så pinsebevegelsen og karismatiske bevegelsers voksende sosiale og politiske engasjement – og fikk disse kreftene med inn i verdensrådets arbeid.
Den konsensusorienterte arbeidsmetoden Fykse Tveit etablerte var ifølge Wejryd med på å bygge tillit – og preger fortsatt organisasjonens arbeidsform i dag. Han ga også honnør for Fykse Tveits fredsengasjement, og ikke minst hans arbeid for å starte en konstruktiv og fortrolig dialog knytta til kjønn og seksualitet:
– Dette kjempevanskelige spørsmålet for kirkene håndterer vi nå på et veldig klokt vis, sa Wejryd, som mente Fykse Tveit sin måte å ta tak i spørsmålet på har mye av fortjenesten for det.
– Sett mye urett
Mellomkirkelig råds mangeårige leder Berit Hagen Agøy, som gikk av i år, var sentral i å få Fykse Tveit nominert og valgt som generalsekretær. I talen sin trakk hun fram åpenhet, fagkompetanse og lytteevne som noen av Fykse Tveits sterke egenskaper.
– Og jeg har sett din oppriktige fortvilelse, og iblant også sinne, når du har sett urett. Og det har du sett mye av rundt omkring i verden, sa Agøy.
Hun viste også til hans engasjement for kvinners representasjon i verdensrådet.
– I den økumeniske bevegelsen er det mange som snakker om «gender justice». Men Olav – du praktiserer det, sa hun.
Tydelig rørt
I sin takketale var Fykse Tveit opptatt av å vise at han ikke var alene om det arbeidet han utførte som generalsekretær. Han viste til at han både har høstet frukter av de som har gått før ham, og at han hadde mange gode støttespillere rundt seg da han arbeidet som generalsekretær.
Han viste også til at han, da han ble valgt, var den yngste generalsekretæren Kirkenes Verdensråd hadde hatt. Ifølge Fykse Tveit var det nok «noen som lurte på hvordan dette skulle gå», og han ønska derfor å takke alle som ga ham tillit, og alle støttende kollegaer og støttespillere.
– Det har virkelig blitt en av mitt livs største gleder, sa en tydelig rørt preses.
Særlig lot det seg merke da han takket ektefellen, Anna Bjorvatten Tveit, som flytta med ham til Genève, hvor de bodde ti år.
Før han avsluttet med å takke Gud for muligheten, støtten og «gleden av å se noe av sitt arbeid bære frukter», valgte Fykse Tveit også å kommentere på dagens verdenssituasjon. En situasjon som bare har blitt mørkere siden han gikk fra roret til verdensrådet:
– I dag er det, om mulig, enda vanskeligere å se direkte resultat av multilateralt arbeid. Men det er enda mer bruk for det. Det er enda mer bruk for fellesskap og organisasjoner som forplikter oss vidt og bredt, og å stadig prøve nye veier mot rettferdighet og fred.