Religion

Aldri før har så mange kristne blitt forfulgt for sin tro, ifølge ny rapport

FORFULGTE KRISTNE: Én av syv kristne lever i områder hvor de risikerer forfølgelse for sin tro, viser tall fra Åpne Dører.

Mer enn 380 millioner kristne lever i områder med stor grad av forfølgelse og diskriminering, slår Åpne Dører fast når de onsdag lanserer sin årlige rapport over forfølgelse av kristne.

Det er det høyeste tallet organisasjonen har målt noen gang, og omfatter én av syv kristne på verdensbasis.

– Dette er vonde tall å lese. Vi må aldri glemme at det dreier seg om mennesker, og ikke tall, sier Ole Petter Erlandsen, faglig leder i Åpne Dører.

Samtidig minner han om at forfølgelse ofte kommer i kjølvannet av kirkelig fremvekst.

– Det vi ofte ser, er at forfølgelsen øker der hvor kirkene har vokst, sier han, og nevner land som Bangladesh, Nepal og Algerie.

Ole Petter Erlandsen. Vineyard, Oslo

Mener Afrika overses

Hvert år lanserer Åpne Dører rapporten World Watch List, hvor de presenterer en oversikt over de 50 landene i verden hvor kristne opplever mest forfølgelse.

Listen toppes av Nord-Korea, etterfulgt av Somalia, Jemen, Libya, Sudan og Eritrea.

Se hele oversikten i kartet her:

Åpne Dører ser økt forfølgelse i land over hele verden, men Erlandsen trekker særlig frem Afrika sør for Sahara som et område som opplever særlig forverring.

Rapporten slår fast at politisk ustabilitet, borgerkrig og etniske konflikter har skapt et maktvakuum som har blitt utnyttet av militante islamister.

Den anslår at 3100 kristne har blitt drept for sin tros skyld i Nigeria, noe som utgjør 70 prosent av alle registrerte trosdrap på kristne i verden. I tillegg har grupper med tilknytning til IS og al-Qaida spredt seg, ikke bare i Sahel-landene like sør for Sahara, men også i land som Tanzania, Mosambik og Kongo.

– Terroren vi ser i Afrika har dessverre ikke fått den oppmerksomheten som den fortjener, verken i sekulære eller kristne medier, sier Erlandsen, som tror man opplever en nummenhet overfor humanitære kriser på det afrikanske kontinentet.

Samtidig påpeker han at mange kristne nordmenn har et nært forhold til Afrika, etter mange år med norsk misjonsvirksomhet i afrikanske land.

– Vi prøver å løfte troendes bevissthet om hva som skjer i Afrika, for det kan ikke fortsette slik.

---

World Watch List 2025

Dette viser Åpne Dørers rapport:

  • Hver dag blir 12 kristne drept for sin tro
  • Hver dag blir 90 kristne fengslet uten lov og dom
  • Hver uke blir 70 kristne kidnappet
  • Hver uke blir 150 kirker og offentlige kristne bygg angrepet
  • Hver uke blir 550 kristne hjem angrepet
  • 1 av 7 kristne på verdensbasis lever i områder hvor de risikerer høy grad av forfølgelse og diskriminering. I Afrika er tallet 1 av 5, i Asia 2 av 5.
  • Mer enn 380 millioner kristne lever i områder med høy forfølgelse og diskriminering for sin tro

---

Få lyspunkter

Også i Sentral-Asia opplever organisasjonen en forverring. Kirgisistan ligger 14 plasser høyere enn fjorårets liste, og har dermed det høyeste hoppet. Det skjer etter at myndighetene har innført begrensninger på religionsfrihet og utført razziaer mot kirker. Også Kasakhstan og Tadsjikistan har klatret på listen.

Nord-Korea, som med få unntak har toppet listen i en årrekke, har også opplevd forverring, og kristne kan måtte bøte med livet dersom de blir avslørt. Mens de tidligere kunne flykte til nabolandet Kina, har skjerpede grensekontroller gjort det enda vanskeligere å slippe unna, skriver Åpne Dører.

Erlandsen ser samtidig noen lyspunkter i årets rapport. Han nevner at indonesiske kristne har opplevd mindre vold, og nå er ute av topp 50-listen. Dette skjer samtidig med at den indonesiske terrorgruppen Jemaah Islamiyah, som var ansvarlig for terrorangrepet på Bali i 2002, har forpliktet seg til å avstå fra terror.

Han nevner også at kristne i Colombia opplever mindre vold, men sier det er for tidlig å slå fast hvorvidt det er en varig endring.

Blant de 78 landene hvor Åpne Dører måler graden av forfølgelse, har hele 62 av dem opplevd en forverring i året som har gått.

– Vi har dessverre få positive nyheter å presentere i år, sier Erlandsen.

Herman Frantzen

Herman Frantzen

Herman Frantzen er til vanlig journalist i religionsavdelingen, hvor han ofte skriver om frikirkelige kirkesamfunn, blant annet Pinsebevegelsen, Frikirken og Misjonskirken, samt temaer som karismatikk, teologi og organisasjonsliv. Han har jobbet fem år i religionsjournalistikken, og har en bachelorgrad i teologi. Til og med september 2025 vikarierer han som journalist på politisk avdeling, hvor han vil ha et særlig blikk på de politiske sakene som opptar Kristen-Norge.

Mer fra: Religion