Religion

160 høringssvar: – Jeg tror man sjelden forventer så stort engasjement

KFUK-KFUM: Nærmere 160 enkeltpersoner og grupper har sagt sin mening om KFUK-KFUMs forslag til langtidsstrategi. – Tror man sjelden forventer et så stort engasjement, sier fungerende generalsekretær.

– KFUK-KFUM skal fortsette å være en kristen og diakonal organisasjon, sier Marianne H. Brekken, fungerende generalsekretær i KFUK-KFUM Norge.

Når virksomheter legger fram forslag til visjoner og strategier, møtes de ofte med et skuldertrekk. Men da KFUK-KFUM la fram sine to forslag til langtidsstrategi for organisasjonen i høst, skjedde det motsatte.

I oktober gikk 45 proster og prester i Den norske kirke ut mot forslagene i et opprop i Vårt Land. De fryktet KFUK-KFUM stod i fare for å bevege seg bort fra sitt kristne grunnlag, og påpekte at organisasjonens teologiske grunnlag, ideologiske motivasjon og mål var «sterkt underkommunisert, ja – knapt nevnt» i forslagene til langtidsstrategi.

Som følge av oppropet ble forslagene ikke bare omtalt i den kristne dagspresse. De ble også diskutert på Dagsnytt 18 på NRK.

I mellomtiden har de foreslåtte strategiene vært på høring i organisasjonen. Den fungerende generalsekretæren er ikke tvil om at oppropet bidro til flere innspill i prosessen. Da svarfristen gikk ut 31. oktober i fjor, hadde det kommet inn nærmere 160 høringssvar.

– Jeg tror man sjelden forventer så stort engasjement i høringer, sier Brekken.

Etterlyser sterkere kristen profil

Siden den gang har organisasjonen sammenstilt svarene i høringsrunden. I notatet som er utarbeidet i den anledning, går det fram at respondentene gir «en overordnet støtte til langtidsstrategiens generelle oppbygning og rammeverket».

Samtidig handler en gjennomgående tilbakemelding om KFUK-KFUMs formål og organisasjonens identitet. Flere gir uttrykk for det samme som prestene i oppropet:

«Mange grupper og enkeltpersoner etterlyser en sterkere kristen profil i strategien og i organisasjonen generelt», heter det blant annet i notatet.

Andre har høringsinstanser har på sin side behov for å uttrykke støtte og tillit til den prosessen som Forbundsstyret har igangsatt.

Øystein Magelssen og Stine Kiil Saga fotografert i Hønefoss kirke, i forbindelse med sak om opprop

«Kunne ha bidratt til mindre bekymringer»

Den fungerende generalsekretæren i KFUK-KFUM har tidligere påpekt til Vårt Land at den foreslåtte langtidsstrategien må sees i sammenheng med organisasjonens verdidokument, hvor KFUK-KFUM er tydelige på at de er en kristen organisasjon.

«Å se verdidokument og ny langtidsstrategi sammen kunne ha bidratt til mindre bekymringer over mangel på kristen forankring», heter det i notatet der høringssvarene sammenstilles.

«Samtidig poengteres det i noen høringssvar at et verdidokument i seg selv ikke er nok som forankring av organisasjonens identitet, men at dette også må komme til syne i strategien», skriver de.

– Skal være en kristen aktør

– Jeg tenker overordnet at høringssvarene viser at det er en stor enighet om hva KFUK-KFUM er og hva organisasjonen skal bety i møte med barn og unge. Samtidig ser vi at det pekes litt i ulike retninger, og at vi har ulike måter å språksette hva KFUK-KFUM er og hva vi gjør, sier Brekken.

Selv er hun tydelig på at KFUK-KFUM skal være «en tydelig kristen aktør» i kirke og samfunnet.

– Det har organisasjonen ment hele veien. Vi tror KFUK-KFUM kan spille en nøkkelrolle i å fornye Den norske kirkes arbeid for barn og unge. Det trengs fornyelse av både metodikk, konsepter og nye forpliktende samarbeidsavtaler for at vi skal spille hverandre gode og mobilisere de nødvendige ressursene, sier hun.

Samtidig tror hun det vil det være stikk i strid med hva de tror på å sette organisasjonens kirkelige tilbud opp mot deres livssynsåpne tilbud som motsatser.

– Begge deler handler om å møte barn og unges behov og er godt forankret i våre kristne verdier, sier hun.

KFUK-KFUM, skilt, kontor, Oslo

Ny høring

Forbundsstyret behandlet i sitt møte i slutten av november høringssvarene. Det ble blant annet vedtatt at kristen forankring og tro skal tydeliggjøres i det videre arbeidet med verdidokument og strategi.

Administrasjonen arbeider nå med å justere forslag i tråd med de føringene samt å ferdigstille verdidokument, opplyser Brekken.

I slutten av januar vil Forbundsstyret behandle forslag til verdidokument og strategiske mål for organisasjonen. Dette vil sendes ut på en ny høring i organisasjonen, før de endelige innstillingene gjøres til Landsmøtet som avholdes i juni.

– Jeg tror at i det i den neste høringsrunden, når helheten fremgår, så vil det i både verdidokument og i strategiske mål være tydelig at KFUK-KFUM har et sammenhengende verdigrunnlag og identitet i alt vårt arbeid, sier hun.

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Mer fra: Religion