De siste månedene har det kommet en rekke nyheter om kirker som må stenge som følge av kutt i kommunale tilskudd.
Det er for eksempel tilfellet i Asker kommune, hvor fellesrådet har sett seg nødt til å spare penger ved å holde enkelte kirker vinterlukket og utsette vedlikehold av kirkelige bygg, kunne Røyken og Hurum avis melde forrige uke.
På nyåret har kirkegjengere dessuten blitt møtt med stengte dører i Herøya kirke i Porsgrunn. Det skjer etter at bystyret i fjor vedtok å kutte 930.000 kroner til Porsgrunn kirkelige fellesråd.
Slike eksempler vil det trolig kunne bli flere av i løpet av året, ifølge en fersk undersøkelse som KA har gjort om økonomien i fellesrådene.
I den oppgir 1 av 4 kirkelige fellesråd at de vurderer å stenge kirker eller allerede har bestemt å gjøre dette i 2025.
Det er 350 fellesråd i Den norske kirke. Av dem har 66 prosent svart på undersøkelsen.

Den norske kirke jobber kontinuerlig med å frigjøre mest mulig ressurser til lokalkirken, sånn at kirken kan ha tilstedeværelse i lokalsamfunn over hele landet
— Marit Brandt Lågøyr, viseadministrerende direktør i hovedorganisasjonen KA
Reduserte bemanningen i fjor
I undersøkelsen går det fram at over halvparten av alle de kirkelige fellesrådene opplevde reelle kutt i tilskuddet fra kommunen fra 2024 til 2025.
Av dem som opplevde reelle kutt fra 2024 til 2025, oppgir 38 prosent at det vil lede til kutt i stillinger og tilbud i år. Ytterligere 33 prosent svarer at de ikke vet ennå.
Det flest ser for seg å måtte kutte i, er gudstjenester og diakoni.
4 av 10 kirkelige fellesråd oppgir at de reduserte bemanningen i 2024 gjennom oppsigelser eller vakanser.
KA har nylig sendt sine innspill til regjeringens arbeid med statsbudsjettet for 2026, og det er i den forbindelse de har utført undersøkelsen.
– Det er en krevende økonomisk situasjon i Dnk, som nå er blitt nødt til å nedbemanne betydelig. I tillegg er det en veldig anstrengt økonomi i fellesrådene. Vi har derfor presentert en rapport for regjeringen som belyser den økonomiske situasjonen lokalt, sier Marit Brandt Lågøyr, viseadministrerende direktør i hovedorganisasjonen KA til Vårt Land.

Ber om gode rammevilkår
I sitt budsjettinnspill ber KA regjeringen om å gi «kommunene gode rammevilkår i 2026 slik at de kan ivareta sitt ansvar for finansiering av den lokale kirken».
I rettssubjektet Den norske kirke er de for tiden i gang med en nedbemanningsprosess der 65 årsverk skal kuttes. KA ber i den forbindelse om at rammetilskuddet pris- og lønnsjusteres: «Dette er viktig for å sikre en landsdekkende prestetjeneste og tilskudd til lokalkirken.»
– Hva slags ansvar mener dere kirken selv har for den økonomiske situasjonen de står i?
– Den norske kirke jobber kontinuerlig med å frigjøre mest mulig ressurser til lokalkirken, sånn at kirken kan ha tilstedeværelse i lokalsamfunn over hele landet.
[ Stenger kyrkje etter at kommune gjorde millionkutt ]
– Har en kostnad
Samtidig jobbes det mye med organisasjonsutvikling, påpeker Lågøyr.
Det innebærer for eksempel samarbeid eller sammenslåing av fellesråd, men også mer faglig samarbeid mellom fellesråd og bispedømmeråd for å få «mest mulig kirke for pengene», påpeker hun.
– Der har man åpenbart en jobb å gjøre, og det er allerede tatt en del grep. Samtidig er det klart at vi skal beholde en landsdekkende folkekirke som er både lovmessig forankret og politisk ønsket, så har det også en kostnad. Det må derfor være et ryddig forhold mellom ressurser og oppdrag.
I sine innspill til regjeringen har KA vært opptatt av å vise fram hva lokalsamfunnet mister med en kirke på sparebluss.
– I en sånn situasjon blir kirken tvunget til å prioritere hardt. Det er stor etterspørsel etter tilbud til både barn og unge, eldre, mennesker med funksjonsnedsettelser, språkkafé til flyktninger og så videre. Men mange steder er økonomien nå så presset at man er nødt til å kutte i mange av tilbudene, selv om de har stor oppslutning. Tallene våre tyder på at dette er noe man i økende grad vil oppleve framover, sier Lågøyr.
ENDRINGSLOGG: I en tidligere versjon av denne saken skrev Vårt Land at Stord kirke er stengt inntil videre. Det stemmer ikke.
[ 65 årsverk i Den norske kirke skal bort: Slik skal kuttene fordeles ]