– Det er skuffende. Jeg hadde håpet at vi som menighet ville være mer rause i forhold til skeive, sier Arild Sæbø, medlem av Kristiansand Frikirke til Vårt Land.
På et menighetsmøte onsdag kveld tok medlemmene i Kristiansand Frikirke stilling til den mye omtalte felleskristne erklæringen om kjønn.
En gruppe som Arild Sæbø representerer fremmet forslag om å vedta at Kristiansand Frikirke ikke stiller seg bak erklæringen. Dette vant de ikke fram med.
Istedenfor ble det flertall for eldsterådets innstilling, om å avvise forslaget fra gruppen. Ifølge Sæbø ble dette vedtatt med 83 mot 72 stemmer. 12 stemte blankt.
– Det var en respekt full tone i møtet. Så er det noen som synes felleserklæringen er med på å skape murer istedenfor å bygge broer ut til en verden vi ønsker å nå. Jeg kan forstå det. Samtidig beskriver erklæringen egentlig bare klassisk kristen lære om samlivet som alltid har hatt, sier hovedpastor Stein Arve Graarud.
«Har skapt uro og splid»
Til sammen 59 kirkesamfunn og organisasjoner stiller seg bak erklæringen, men innad i Frikirken har støtten til erklæringen vekket reaksjoner. Minst fem menigheter har vedtatt at de vil reservere seg fra å stå som underskriver av den, skrev Vårt Land tidligere denne uken.
I erklæringen advares det blant annet mot å undervise barn og unge om at det finnes mer enn to kjønn eller at kjønn er flytende. Det slås også fast at ekteskapet er forbeholdt mann og kvinne.
I sakspapirene til menighetsmøtet gir de sin begrunnelse for å avvise den felleskristen erklæringen. De viser til at Synodestyret har skrevet under på felleserklæringen «uten at dette er fremlagt for, eller diskutert i menighetene».
«Erklæringen omhandler ekteskap, kjønn, barn og verdigrunnlag. Oppropet møtte kritikk fra flere hold allerede før synodestyrets tilslutning. Vi mener tilslutningen kan føre til personlige belastninger for mennesker - og den har skapt uro og splid internt i kirkesamfunnet», skriver de.
Det er mange gode mennesker på hver side i denne saken som elsker Gud og medmennesker og som er glade i kirka si
— Hovedpastor Stein Arve Graarud, Kristiansand Frikirke
Mye i erklæringen opplever de som «godt og riktig», mens andre elementer, slik de ser det, «bryter med forståelsen av grunnleggende menneskerettigheter».
Eldsterådet mente på sin side at menigheten bør avvise forslaget, noe de begrunner slik:
«Eldsterådet erkjenner at erklæringen kommer på et dårlig tidspunkt med tanke på hvor vi som menighet har vært det siste året. Samtidig er innholdet i hovedsak samsvarende med synodens vedtak sommeren 2024. Forslaget til vedtak i menighetsmøtet vil tvinge folk til å ‘velge side’ og slik fremme splittelse mens vi ønsker å bygge enhet», heter det i sakspapirene.
Delt i to
Pastor Graarud forteller at spørsmålet om samliv deler menigheten i to.
– Det har vært veldig polarisert nå i løpet av høsten. Frontene har blitt steilere og vi har stått lenger fra hverandre enn før, sier han.
At flertallet i menighetsmøtet avviste forslaget om å skrote felleserklæringen, tolker han som et uttrykk for at folk på begge sider vil komme nærmere hverandre.

– Vi har hatt dette som så og si eneste fokus i et år. Nå kan vi begynne å jobbe med de andre delene av Bibelen enn bare dette.
Dette er ikke første gang et menighetsmøte i Kristiansand Frikirken er delt i to av samlivsspørsmålet. Det var også sterk uenighet i januar i fjor, da menigheten tok stilling til om samliv skulle anses som et bekjennelsesspørsmål som ordinerte medarbeidere er forpliktet på.
Selv om denne saken har preget menigheten lenge, forteller Graarud at det er høy aktivitet i kirken med fulle gudstjenester, et stort ungdomsarbeid og et velfungerende diakonalt arbeid med matutdeling.
– Hvordan skal dere klare å gå videre sammen som menighet etter disse krevende rundene?
– Jeg har stor tro på det som skjer, sier Graarud.
Han forteller at de nå har nedsatt et arbeidsutvalg i menigheten som vil jobbe med inkludering. Ikke bare med tanke på LHBT-personer, men for å legge til rette for mange typer mangfold.
– Jeg tror det vil fortsette å skje mye fint i menigheten. Men for noen er denne saken så stor og nær at de opplever det vanskelig. Det er mange gode mennesker på hver side i denne saken som elsker Gud og medmennesker og som er glade i kirka si.
Også Arild Sæbø har tro på at de skal finne en vei videre.
– Jeg tror det går an å gå videre på en god måte med dialog. Vi har allerede hatt et fint opplegg med dialog, sier Sæbø.
[ Maria Arredondo Sødal slutter i Frikirken etter synodevedtak ]