Religion

«Profet» anklages for juks. Nå tar Redding-kirke avstand

PROFET: Han ble berømt for å gi treffsikre ord fra Gud med nøyaktige navn og adresser. Nå anklages Shawn Bolz, som kaller seg «en moderne profet», for juks.

Den karismatiske megakirken Bethel Church i Redding i California tar avstand fra predikanten Shawn Bolz, som kaller seg for en «moderne profet», etter at han er blitt anklaget for å finne informasjon til profetier i sosiale medier.

Det kommer frem i en uttalelse fra den amerikanske menigheten, hvor et hundretalls nordmenn har gått på bibelskole. Bolz har vært mye brukt som forkynner i den innflytelsesrike kirken, selv om han ikke har vært direkte tilknyttet den.

Saken er denne uken omtalt i Christian Post.

Også her i Norge har mange lyttet til Bolz, og to av bøkene hans, hvor han snakker om å høre Guds stemme, er utgitt på norsk.

Bolz har avvist alle anklager om at han bruker informasjon fra sosiale medier i profetier.

Profeterte på The Send-forløper

Shawn Bolz er forkynner med base i Los Angeles, men har vært aller mest kjent for sine treffsikre og ekstremt detaljerte profetier – såkalte kunnskapsord – som han ofte har gitt til enkeltmennesker i plenum. Det har ofte skjedd etter samme mønster: kalle ut noen i salen, ofte med navn, for så spørre om helt konkrete detaljer – adresser, datoer eller navn på arbeidsplassen.

Det gjorde han blant annet foran en folkemengde på 60.000 mennesker under arrangementet Azusa Now på den olympiske stadion i Los Angeles i april 2016. Stormønstringen var den siste i en årelang rekke av folkemøter, før konseptet ble omdøpt og endret til The Send – et arrangement som også fant veien til Fornebu utenfor Oslo i 2022.

Bolz kalte ut enkeltpersoner på arenaen ved navn, og navnga adresser, familiemedlemmer og arbeidsplasser som tilsynelatende var fulltreffere. Dette understøttet troen på at han talte profetisk. Deretter ga han konkret og åndelig veiledning om hva som er Guds vilje for de rundt ti menneskene som ble utpekt denne dagen.

Men kort tid etterpå begynte anklager om juks å versere på internett. Flere påsto nemlig at opplysningene som Bolz ga i Los Angeles, som han hevdet kom fra Gud, lå åpent tilgjengelig på sosiale medier.

Vi vil aldri tillate, og avviser på det sterkeste, at vi skulle finne informasjon på nettet for å profetere over mennesker.

—  Shawn Bolz i en uttalelse på nett

Bethel Church: – Ikke tillit

I uttalelsen fra Bethel Church kommer det fram at de allerede i 2019 konfronterte Bolz med påstandene om at han bruker informasjon fra sosiale medier i profetier. På det tidspunktet hadde de beviser som tilsier at et titalls profetier, av flere hundre, inneholdt opplysninger fra internett.

«For noen i vårt team opplevdes bevisene som overbevisende, men for andre var de ikke det. Vi kom ikke til enighet, men var svært bekymret og søkte oppklaring fra ham», heter det i uttalelsen.

Bolz avviste anklagene den gangen, og menigheten unnlot å gjøre en offentlig kunngjøring siden de «ikke var sikker», skriver de om hendelsene i 2019.

Nå beklager de at de har vært taus om forholdene i offentligheten, men presiserer samtidig at Bolz ikke har tjenestegjort i menigheten siden anklagene ble kjent for dem.

«Dette er en sår, forvirrende og kompleks situasjon. Slik tilstanden er nå, er vår tillit til Shawn fortsatt ikke gjenopprettet», skriver Bethel Church i uttalelsen.

Bethel Church i California vekker global nysgjerrighet med sin satsing på mirakler og en "overnaturlig livsstil". Som når man kollektivt "drikker seg fulle i Ånden". Bølgene fra Bethel slår bredt inn over kristen-Norge.

Avviser anklagene

Shawn Bolz har avvist at han noen gang har brukt informasjon fra nett når han profeterer over mennesker. I en uttalelse, som ble publisert på hans hjemmeside i januar i år, forklarer han at på grunn av anklager om dette, har sluttet å gi denne type offentlige kunnskapsord.

– Som tjeneste vil vi aldri tillate, og avviser på det sterkeste, at vi skulle finne informasjon på nettet for å profetere over mennesker, skriver Bolz i uttalelsen.

Shawn Bolz’ team har ikke besvart Vårt Lands spørsmål i saken, men viser til uttalelsen som er publisert.

I uttalelsen vedgår de at de fikk flere slike anklager i 2019, og at andre har blitt avslørt i lignende metoder tidligere. Samtidig stilte flere spørsmål til Bolz’ praksis om kunnskapsord, heter det.

– På grunn av disse spørsmålene, ville vi definere hva vi opplever er den sunneste versjonen av gode grenser, og ta et tydelig standpunkt om hva som er et godt kunnskapsord. Vi besluttet å gjøre noen endringer i hvordan vi tjenestegjør offentlig, og hvordan de teamene vi sender ut tjenestegjør for å skape trygghet og helse.

Etter 2019 har Bolz’ forkynnertjeneste i stor grad bestått av YouTube-videoer og podkast. Der har han profetert om flere store hendelser. I mars 2020 profeterte han at koronaviruset skulle gå mot slutten innen uker eller måneder. Han profeterte også at Trump skulle bli gjenvalgt i 2020, noe han senere beklaget.

Herman Frantzen

Herman Frantzen

Herman Frantzen er til vanlig journalist i religionsavdelingen, hvor han ofte skriver om frikirkelige kirkesamfunn, blant annet Pinsebevegelsen, Frikirken og Misjonskirken, samt temaer som karismatikk, teologi og organisasjonsliv. Han har jobbet fem år i religionsjournalistikken, og har en bachelorgrad i teologi. Til og med september 2025 vikarierer han som journalist på politisk avdeling, hvor han vil ha et særlig blikk på de politiske sakene som opptar Kristen-Norge.

Mer fra: Religion