– Velkommen til VM-konsert!
Ett av barna i koret holder mikrofonen tett til ansiktet og får hvisket den gylne replikken inn i øret, før den lyder over kirkerommet i Kolstad kirke i Trondheim. På scenen står barnekorene Bestit og Kombaja fra henholdsvis Berg og Strinda menighet og Kolstad og Tiller menigheter.
På kveldens repertoar står mange sanger korene vanligvis synger, i tillegg til OL i 94-klassikeren «Se ilden lyse» og barnekorenes egen VM-sang: «Snedi».

Den er kalt opp etter Ski-VMs maskot med samme navn, og er utgitt sammen med den offisielle VM-organisasjonen.
Den spilles like gjerne to ganger i løpet av konserten.
VM-stadionen Granåsen, hvor alle konkurransene foregår, ligger innenfor Kolstad menighet.

– Derfor tenker vi å være på banen slik vi var det i 1997, forteller sokneprest Per Even Robertstad.
Kirka kommer til å være åpen, med mulighet for å følge øvelsene på storskjerm hver dag det er konkurranser.
– Dette for at folk som har lyst til å se sport på TV og ønsker å se sammen med andre, kan få mulighet til det. Eller bare komme et sted for å treffe andre. Det kan også være folk som er litt på «ræk» og som trenger en varmestue av noe slag, forteller soknepresten.
Parallelt program
Hver kveld skal medaljene deles ut i en høytidelig medaljeseremoni på Torget i Trondheim. Derfor er Trondheim sentrum det andre geografiske tyngdepunktet for de knappe to VM-ukene.
---
VM på ski i Trondheim
- Arrangeres 26. februar–8. mars på Granåsen skistadion.
- Utøverne konkurrerer i langrenn, hopp og kombinert.
- Forrige gang byen hadde Ski-VM var i 1997, i forbindelse med 1000-årsjubileet til byen.
- Dagen før mesterskapets første dag ble det meldt om 200.000 solgte billetter.
---
Dette har kirkene i Trondheim sentrum mildt sagt fått med seg.
I både Vår Frue kirke, Nidarosdomen og Norkirken Trondheim Salem, tidligere kjent som Salem menighet, er det satt opp VM-relatert program på samtlige dager.
På VMs første konkurransedag besøker Vårt Land alle tre.
Vi har kanskje litt forskjellige favoritter, men håper i alle fall det blir noen medaljer på trønderne på hjemmebane
— Ørjan Tinnen
Heier på trønderne
Når Vårt Land er innom Norkirken Trondheim Salem torsdag klokka 12, er det første gang de åpner dørene til «VM-fest». Her skal de holde åpent hver dag fram til klokka 20, når folkemassene sannsynligvis beveger seg mot medaljefesten på Torget.
Mens storskjermen er påskrudd for å vise VMs første øvelse, sprint for kvinner, pyntes rommet med norske flagg. Også kirkesalen gjøres klar til å fylles dersom det blir behov for det.
Ørjan Tinnen, organisasjonsutvikler i Normisjon, opplyser at de forventer hundrevis av besøkende og at nærmere 1000 frivillighetstimer skal legges ned i løpet av ukene.

– Vi håper det blir masse folk på besøk som vanligvis ikke går i kirka her, sier Tinnen.
For å sørge for at menneskene som beveger seg rundt i Trondheim sentrum får med seg hva som foregår i det moderne kirkelokalet i Prinsens gate, har de funnet fram plakater og flyers som skal deles ut.
– Vi håper på både trøndere og tilreisende som ønsker å sette seg ned midt i VM-mylderet, spise god mat, se på VM på storskjerm og få noen gode menneskemøter. Jeg tror det blir bra, jeg!

Kaféen som serverer mat drives av kirkas sosiale integreringstiltak 22B, og fungerer dermed som arbeidstreningsarena.
Kirka er samlokalisert med det regionale Normisjon-kontoret og bibelskolen Gå ut-senteret, som torsdagens foreløpige klientell bærer et visst preg av.
– Har dere noen favoritter blant utøverne?
– Vi har kanskje litt forskjellige favoritter, men håper i alle fall det blir noen medaljer på trønderne på hjemmebane.

Etter intervjuet ble gjennomført sikret Johannes Høsflot Klæbo det første VM-gullet til Norge (og Trøndelag) på herrenes sprint.
Både lavterskel og høykirkelig
Vår Frue kirke i Trondheim drives av Kirkens Bymisjon og er åpen hver dag. Ifølge egen beskrivelse for «turister og studenter, unge og gamle, musikere, barnehager på tur og husløse». På vei inn i kirka møter Vårt Land mennesker som passer i flere av kategoriene ovenfor.

Alt som foregår i Vår Frue kirke under VM er gratis, blant annet et omfattende samtaleprogram ledet av Magne Vik Ravndal.
I Nidarosdomen står det, i likhet med Kolstad kirke, VM-konsert på programmet. I Norges nasjonalhelligdom er det imidlertid hele tre kor på plakaten – Nidarosdomens guttekor, Nidaros domkor og Schola Sanctae Sunnivae, i tillegg til Trondheim symfoniorkester og ei rekke solister. Samme konsert ble gjennomført både 26. og 27. februar.

Brita Sjöberg, domkantor i Nidarosdomen, forteller at de har prøvd å tilpasse opplegget i Nidarosdomen slik at det er mulig å gå på konsert enten før eller etter medaljeseremonien på Torget.
– Er det marked nok for alt av konserter og kultur som arrangeres rundt Ski-VM?
– Ja, det er vel litt spennende å se, da, for det vet vi jo ikke helt. Men vi har regnet med at det er mye gjester i byen, sier hun til Vårt Land.