Religion

Indremisjonsforbundet åpner for at kvinner kan vie brudepar

IMF: Til nå har kun menn fått lov til å vie brudepar i trossamfunnet til Indremisjonsforbundet. Nå har styret tatt stilling til om også kvinner skal få slippe til.

– At dette skjer på kvinnedagen er en tilfeldighet. Men det er jo litt festlig på en måte, sier ImF-leder Runar Landro til Vårt Land.

ImF trossamfunn, trossamfunnet til Indremisjonsforbundet, åpner for at kvinner kan vie brudepar. Det ble besluttet under et styremøte lørdag 8. mars.

Innstillingen som ble stemt gjennom kom fra ImF sitt lære- og tilsynsråd, og styret var enstemmig i beslutningen, opplyser Landro.

Ifølge Sambåndet sendes saken nå videre til styret i trossamfunnet, som tar en endelig beslutning i saken.

Ingen forandring i syn på tjenestedeling

Ti personer er i dag godkjente som vigslere i ImF Trossamfunn. At samtlige vigslere er menn er ikke tilfeldig: Trossamfunnet mener rett og slett at norsk lovgivning har blitt en likestillingsbrems for dem, har Vårt Land tidligere skrevet.

ImF har riktignok et konservativt syn på kvinner og menns roller i menigheten, og mener det er bibelske grunner til at kun menn kan være forstandere og sitte i eldsteråd.

Men ikke alle er enige i at det er teologisk belegg for at bare det ene kjønnet kan vie brudepar. En av dem er daværende generalsekretær i ImF, Erik Furnes. I 2021 varslet han at organisasjonen vil vurdere å åpne funksjonen for både menn og kvinner.

Landro presiser at det nye vedtaket ikke skal ses som en forandring i tjenestedelingen mellom menn og kvinner.

– Vi har kun forholdt oss til oppgaven å vie, og ser ikke dette som en del av den tilsynsbaserte tjenesten.

Delt i saken

Grunnen til at trossamfunnet til ImF har vært tilbakeholdne med å slippe til kvinner i vigselsrollen, har tidligere generalsekretær Erik Furnes forklart ved å vise til en endring i lovverket.

I lovteksten som de tidigere har forholdt seg til, er benevnelsen «forstandere» blitt brukt om personer som kan ha vigselsrett i trossamfunnene. I ImF er det altså kun menn som kan være forstandere. Dermed har trossamfunnet til ImF sett seg nødt til å si nei til kvinnelige vigslere.

Men med den nye trossamfunnsloven som trådte i kraft 1. januar 2021, ble det foretatt en språklig endring i lovparagrafen. Ordet «forstandere» ble byttet ut med ordet «vigslere». Dermed har trossamfunnet vært nødt til å ta en teologisk vurdering på om de kan stå inne for dagens praksis.

– Når staten bytter ut ordet «forstander» med «vigsler» handler det om å være i funksjonen som vigsler, ikke som forstander eller hovedpastor. Vi har derfor tenkt at vi må drøfte spørsmålet, uttalte Furnes.

Ifølge ham var det daværende styret delt i saken.

---

Indremisjonsforbundet

  • Stiftet av en rekke utsendinger fra ulike steder på Vestlandet den 19. oktober 1898 i Bergen.
  • Bekjenner seg til den evangelisk lutherske lære, og driver indremisjonsarbeid i om lag 450 bedehus på Sørlandet, Vestlandet og i Finnmark.
  • Driver et variert misjons- og diakonalt arbeid gjennom for eksempel leirer, bokhandler, rusbehandling og aldershjem.
  • Består av til sammen ni kretser med om lag 850 underliggende forsamlinger, foreninger og lag.
  • ImF Trossamfunn ble i 2009 opprettet som et formelt tilbud til de som ønsker å ha en kirkerettslig tilhørighet til Indremisjonsforbundet (ImF). De teller i dag 1072 medlemmer.

Kilde: ImF

---

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen. Han skriver primært om Den katolske kirke - tradisjon og trender, ekteskap og abort, diskusjoner om liturgi og teologi og mer. Reymert dekker også Den nordisk-katolske kirke og Den ortodokse kirke. Han har seks års erfaring som journalist og bachelorgrad i statsvitenskap. Han er også avisens quizmaster og forvalter av Spørrebanken.

Mer fra: Religion