– Vi jobber for å bistå både ofre og kirker. I denne situasjonen har vi et helt lokalsamfunn som er rammet. Da ønsker vi å skape arenaer hvor folk kan komme som man er, og hvor vi kan være med på å skape himmel over liv.
Det sier Anne Louise Skoland, daglig leder i Kirkelig Ressurssenter mot seksuelle overgrep (Vake).
Som en tverrkirkelig og diakonal stiftelse forteller Skoland at Vake jobber i skjæringspunktet mellom tro og traume. Det har gjort det helt naturlig å koble seg på situasjonen på Frosta.
Den tidligere kommuneoverlegen og fastlegen i Frosta kommune, Arne Bye, har i vinter stått tiltalt for 84 voldtekter, og for å ha misbrukt sin stilling for å oppnå seksuell omgang med 94 kvinner i perioden mellom 2004 og 2021.
Ta tilbake verdighet
I en tidligere reportasje har Vårt Land omtalt kirkens arbeid i bygda.
Skoland forteller at stiftelsen ble kontaktet av Den norske kirke (DNK) på Frosta i fjor høst. Siden har Vake vært med på å arrangere to utgaver av «Messe for verdighet» i Frosta kirke. Det er en temagudstjeneste som arrangeres i solidaritet for alle som er berørt av vold og overgrep.
Å være til stede for enkeltindivider og lokalsamfunn på denne måten anser Skoland som en naturlig del av deres oppdrag.
Ved å arrangere disse messene ønsker Vake å være med på å åpne Guds hus for de utsatte og å peke på deres verdighet, forteller Skoland.
– Ett av målene er å peke på menneskets verdighet som en gudegitt gave som de uavhengig eier. Vi møter jevnlig mennesker som opplever at dette er noe overgriperen har prøvd å ta fra dem. Da ønsker vi å hjelpe dem med å ta den tilbake.

Går hånd i hånd
For Skoland er det viktig å få frem at det varierer hvordan og hvorvidt troen rammes, når man opplever et traume på denne måten. Noen synes det blir vanskelig å tro på Gud, andre finner trøst i troen.
Hun ønsker derfor ikke å konkludere med hva folk generelt trenger i en situasjon som denne. En av Vakes viktigste oppgaver er heller å få frem hvordan det åndelige og fysiske ofte går hånd i hånd.
– Vi jobber for å skape åpenhet rundt slike traumer og at dimensjonen med tro blir tatt på alvor i alle deler av helsevesenet. For å få til det tror jeg det er viktig å se det åndelige og eksistensielle som en viktig og naturlig del av mennesket.
Fraskrivelse av ansvar
Vårt Land har også fortalt historien om to kvinner som opplevde at Arne Bye, deres tidligere fastlege, brukte den kristne troen mot dem.
Skoland forteller at hun ble veldig berørt av å lese saken. Hun klar i sin tale på hvilke mekanismer hun mener den voldtektstiltalte legen brukte, og sier han han prøvd å fraskrive seg ansvaret.
Å fraskrive seg ansvaret på denne måten er noe Skoland ser at overgripere ofte prøver på.
Skoland fremhever viktigheten av å se alvoret i denne saken, og poengterer at det mentale og åndelige overgrepet kan gjøre situasjonen enda verre.
Arne Bye har blitt forelagt påstandene i denne saken gjennom sin advokat Erling Hjulstad Nilsen. Han har ikke ønsket å kommentere saken.

---
Kirkelig ressurssenter mot seksuelle overgrep (Vake)
- Vake - Kirkelig ressurssenter mot seksuelle overgrep, er et kirkelig tilbud til alle over 18 år som har vært utsatt for seksuelle krenkelser, overgrep og vold.
- Det er en selvstendig tverrkirkelig diakonal stiftelse som ble etablert i 1996 og holder til i Oslo.
- Den ble stiftet for å markere at kirken tok seksuelle overgrep, krenkelser og vold på alvor, og ikke lenger kunne tie.
- Stiftelsens representantskap består av representanter fra Norges KFUK-KFUM, Blå Kors Norge, Kirkerådet for Den norske kirke og Norges kristne råd.
- Senteret tilbyr undervisning, gir råd i håndtering av overgrepssaker og jobber for å gjøre kirkelige miljøer bedre forberedt på å møte og romme mennesker med overgrepserfaringer.
Kilde: Dinutvei.no
---