Foran i Vår frue kirke i Trondheim henger et stort maleri av Jesus på korset, strøket over av regnbuens farger.
I den ellers klassiske kirken, sitter Kirkemøtet i benkeradene, folkekirkens øverste organ.
Tradisjonen tro er det den nyeste biskopen som taler til forsamlingen. Og i vår bøyde Sunniva Gylver kne foran alteret i Oslo domkirke og fikk en bispekåpe over skuldrene.
– I en både fantastisk og forferdelig verden, er det ikke alltid lett å tro på Gud, sier hun til forsamlingen.
– La ikke hjertet bli grepet av angst
Men før biskopen får slippe til, synger menigheten salmer og ber.
Lydnivået vitner om at forsamlingen er kirkevante folk.
Sunniva Gylver har kledd seg i bispekåpen hun fikk for bare noen måneder siden. I stedet for å stå på preikestolen, stiller hun seg på et podie foran alteret.
Preken bruker hun til å snakke om tro, tvil, frykt og glede. Utgangspunktet er et ord fra Johannes 14, der Jesus ber disiplene om å ikke la hjertet deres bli grepet av angst.
Hun forteller likevel om flere ting hun frykter. Menigheten sitter musestille og følger med. Ved siden av scenen står en døvetolk.
– Jeg frykter en utvikling mot en enda mer urettferdig, polarisert og lidelsesfylt verden, sier hun.
– Ikke alltid lett
Oslo-bispen opplever ikke at ordet fra Johannesevangeliet tar lett på hva mennesker frykter.
– Når han sier «la ikke hjertet bli grepet av angst», sier han det ikke som en krampaktig gladkristen, eller dom over den som er redd. Jesus sier det til trøst.
Gylver har selv møtt mye motgang i livet, noe hun har vært åpen om i Vårt Land tidligere.
– I en både fantastisk og forferdelig verden, er det ikke alltid lett å tro på Gud, sier hun.
Hun vil at kirken skal rommer hele livet. Også tvilen.
– Kirken favner de største gleder og sorger og alt imellom, sier hun.
Så fortsetter gudstjenesten: Med nattverd, bønn, velsignelse og utgangsprosesjon.
Åpning av møtet: – Fire kvinner
Kirkemøtet har trasket bort fra Vår Frue Kire til Scandic Nidelven. Der har de program fra morgen til kveld de gjennom helgen dagene. Komitemøter, saksbehandling og diskusjoner.Først skal likevel kirkemøtet åpnes. Hele den geistlige toppledelsen er på plass, sammen med kirkeminister Lene Vågslid som sitter på første rad.
Etter Kirkemøtet valgte Harald Hegstad som leder for Kirkerådet i fjor, består den politiske, åndelige og administrative toppledelsen nå av tre menn.

Hegstad, kledd i stram dress, åpner Kirkemøtet med å peke på fire kvinner – statuer utenfor Nidarosdomen.
– De fire kvinnene er Guds fire døtre, fra venstre: sannhet, miskunn, fred og rettferd, sier han.
Hyller Trump-kritiker
Symbolikk kommer fra en gammeltestamentlig salme og er har vært historisk viktige for Norge. Han peker på disse verdiene i dag er truet, ute i verden.
– Vi opplever at sannhet erstattes med løgn, at miskunn erstattes med ubarmhjertighet, at fred erstattes med krig og konflikt, og at rettferd må vike plass for urettferdighet.

Kirketoppen trekker frem den amerikanske biskopen Mariann Budde som et forbilde, som for øvrig nylig stilte opp til et Min tro-intervju i Vårt Land. I en tale under innsettelsen av Donald Trump, gikk hun i rette med presidenten og bad ham vise nåde mot skeive og innvandrere, noe som fikk Trump til å rase.
– I kirken ber vi ikke bare for oss selv, vi ber for den verden som Gud har skapt. I den tid vi lever, er det mer enn noen gang behov for å be om en verden der sannhet og miskunn, fred og rettferd får råde, avslutter han talen med.
Møtte paven på tomannshånd: – Vi vart litt rørt begge to
Da Olav Fykse Tveit, folkekirkens øverste åndelige leder, tar ordet, forteller han om et helt spesielt møte: Nemlig første gang han møtte nylig avdøde pave Frans på under fire øyne.
Fykse Tveit ledet Kirkenes verdensråd fra 2010–2020. Nordmannen tok fram et kort med et fargerikt bilde i mosaikk av Frans av Assisi, som pave Frans tok navnet sitt fra.

– Slik viser han at enhet i kirken nettopp finnes i det mangfoldet som er gitt oss, sier Fykse Tveit.
Paven så bildet Fykse Tveit hadde kjøpt i en kirke.
- Da skjedde det noe veldig spesielt, og som jeg fremdeles blir rørt av, nemlig at vi begge ble rørt av dette bildet og forstod at det var Gud som talte til oss, sier han.
- Pave Frans viste at kirken er katolsk, den er overalt, kalt til å være et mangfold, sier Fykse Tveit.
- Betyr ikke at jeg ikke ser verdien
Kirkeminister Lene Vågslid (Ap) klappes frem til talerstolen. Hun skryter av kirkens arbeid, selv om hun selv ikke er medlem i kirken.
- Det betyr ikke at jeg ikke ser verdien av det viktige arbeidet dere gjør, sier hun.

Statsråden tar opp økonomien til kirken som de siste årene har blødd, etter pensjonskostnadene deres økte med flere millioner.
- Mange sektorer kommer til å måtte gjøre krevende prioriteringer, også kirken, sier hun. Vågslid legger samtidig til at hun er glad for at kirken, som har kuttet 65 administrative stillinger, har tatt grep. Og for at kuttene i første rekke har gått utover administrative stillinger.
---
Kirkemøtet 2025
- Kirkemøtet er det øverste, demokratiske organet i Den norske kirke, og det samles én gang i året.
- Møtet skjer 25.–28. april i Trondheim.
- Kirkemøtet består av 117 medlemmer. 77 av disse er fra de 11 bispedømmerådene, som ble valgt inn i fjorårets kirkevalg. I tillegg er det 22 representanter for de ansatte i Den norske kirke, alle biskopene, leder av samisk kirkeråd og samiske representanter. Det sitter også én representant for døvemenighetene og én fra ungdomsutvalget.
- I år skal Kirkemøtet blant annet ta stilling til hvordan Kirkemøtets medlemmer skal velges, hvilken makt biskopen skal ha som arbeidsgiver og om en trosbekjennelse skal endre oversettelse.
- Det er tre kirkepolitiske lister representert på kirkemøtet, Bønnelista, Frimodig kirke og Åpen folkekirke. Utenom det kommer også den uavhengige Nominasjonskomiteens liste.
Kilde: Den norske kirke
---