---
Espen er kristen
- Splitter ny podkast fra Vårt Land, premiere 27. april
- Espen PA Lervaag inviterer kjente mennesker til å utfordre ham og en teolog på sitt største ankepunkt mot kristendommen
- Episoder ukentlig, publiseres søndager 06:00
- Finnes åpent på alle plattformer, som Spotify, Apple Podcasts, Acast og PodMe
---
Til tross for å ha gått i kristen barnehage, på kristen folkehøgskole, og at resten av familien er troende, ser Einar Tørnquist få grunner til å sette sin lit til Bibelen.
– For meg har det alltid bare vært helt uinteressant med sånne eksistensielle ting, sier han lattermildt.
– Jeg har ikke hatt det hølet i sjela. Og da har jeg heller ikke hatt noen grunn til å oppsøke Bibelen. For den tilbyr jo trøst i tomme liv, hos folk som er redde og skipbruddene og sånn. Men jeg er ingen av delene.
– Du trenger ikke trøst, og du er ikke nede for telling?
– Det går veldig bra med meg – og jeg har velferdsstaten i ryggen, sier Tørnquist, til rungende latter i studio.
«Sju-dagern» virker lite rimelig
– Hva er ditt største ankepunkt mot kristendommen?
Dette samme spørsmålet er utgangspunktet for hver episode av «Espen er kristen».
I episode én er det teolog og apologetikkansvarlig i Laget, Jon Romuld Håversen, som prøver å svare – sammen med Espen PA Lervaag.
Tørnquists største utfordringer med kristen tro, er det han opplever som mangel på logikk, sammenheng og vitenskapelige beviser.

– Det er ikke nok til å ta avgjørelser i sitt eget liv eller i samfunnet basert på dette, sier Tørnquist.
– La meg kaste ut skapelsen, for eksempel?
– Den virker lite rimelig, den sju-dageren der. Særlig at den sjuende dagen skal være med. Hvorfor skal du ha med en sjuende dag? Det er jo ikke en del av skapelsen.
– Hvis du er interessert i å finne universets opprinnelse – og det er det mange som er ... Når de begynner med å ta utgangspunkt i hvor vi er nå, går bakover i tid og finner skjelettrester, ser på universet og begynner å måle litt, bakgrunnsstråling og litt sånn forskjellig, så blir det ikke sånn som det står i Bibelen. Men det blir sånn som det står i vitenskapsbøkene, sier Tørnquist i episoden.
Teolog Jon Romuld Håversen kontrer med hva det er man krever av Bibelen:

– Det å ha et sånt én-til-én-forhold med at Bibelen må være vitenskapelig, eller den må fungere på samme måte som vi tenker i dag ... Det er liksom å tvinge bibelteksten litt mer inn i vår kontekst og enn å la den stå der og tale for seg selv.
Klarer teolog Håversen og Lervaag å svare ut Tørnquists vitenskapelige spørsmål?
Det må du høre «Espen er kristen» for å finne svar på. Podkasten ligger åpent på alle plattformer, som Spotify Apple Podcasts, Acast eller PodMe (mm).