Saken kom opp i kjølvannet av en lengre debatt om hvordan kirken skal organiseres, selv om den saken ble lagt død i 2023.
Spørsmålet om biskopene skal være prestene sin arbeidsgiver, sto likevel fast. I dag har biskopene både åndelig tilsyn og arbeidsgiveransvar – som gir dem muligheten til å gripe inn.
Kirkemøtet vedtok enstemmig mandag at biskopene fortsatt skal være prestenes arbeidsgiver.
Alternativet var en løsning der stiftsdirektøren fikk arbeidsgiveransvaret, mens biskopen beholdt tilsynet. Det er den administrative lederen av bispedømmerådet, som er biskopens arbeidsgiver.
Biskopene tok ordet
Da Kirkemøtet debatterte saken mandag, tok flere av biskopene ordet, i motsetning til de fleste andre sakene Kirkemøtet har behandlet i helgen.
– Jeg støtter forslaget (til komiteen jour. anm.), sier preses Olav Fykse Tveit som var oppe på podiet tre ganger i løpet av debatten.

Han erkjenner:
– Jeg har skiftet syn.
Preses forteller at han gjennom arbeidet frem mot Kirkemøtet, har sett at biskopen bør ha rollen som både tilsyn og arbeidsgiver.
Kritisk til at biskopen er arbeidsgiver
Gunnstein Endal, tidligere kirkeverge og nå valgt inn for Nominasjonskomiteen, var kritisk.
– Jeg ønsker at vi bygger en fremtidsrettet og ryddig struktur i kirken vår, sier han.

Han mener det er problematisk at biskopen, når han blir koblet inn i en konflikt lokalt, er arbeidsgiver til en av partene, men tilsynsmann for begge.
De andre kirkelige stillingene i lokalmenigheten, har nemlig fellesrådet som arbeidsgiver.
– Kirken trenger biskoper med tilsyn, men uten arbeidsgiveransvar, sier han.
Saken var den siste Kirkemøtet 2025 hadde oppe før det ble lukket.
---
Kirkemøtet 2025
- Kirkemøtet er det øverste, demokratiske organet i Den norske kirke, og det samles én gang i året.
- Møtet skjer 25.–28. april i Trondheim.
- Kirkemøtet består av 117 medlemmer. 77 av disse er fra de 11 bispedømmerådene, som ble valgt inn i fjorårets kirkevalg. I tillegg er det 22 representanter for de ansatte i Den norske kirke, alle biskopene, leder av samisk kirkeråd og samiske representanter. Det sitter også én representant for døvemenighetene og én fra ungdomsutvalget.
- Det er tre politiske lister representert på kirkemøtet, Bønnelista, Frimodig kirke og Åpen folkekirke. Utenom det kommer også den uavhengige Nominasjonskomiteens liste.
Kilde: Den norske kirke
---