«Etter at avisen Dagen publiserte en sak om en av våre utsendinger og vedkommendes bruk av sosiale medier, har det oppstått en sikkerhetsutfordring på ett av våre felt», skriver Misjonssambandet (NLM) på sine nettsider.
Videre står det at på grunn av Dagens identifisering av utsendingen som jobber i et sensitivt område, har de nå av sikkerhetsårsaker blitt enige med utsendingen om at han skal returnere til Norge. Dagen har omtalt saken.
Avisen har de siste tre ukene publisert flere tekster om en misjonær sendt ut for Misjonssambandet som flittig har delt sine personlige meninger på sosiale medier.
– Dette er definitivt høyreekstremt og konspiratorisk tankegods, uttalte ekstremistekspert Sindre Bangstad til avisen.
Vårt Land har også omtalt saken.
Dagen har brukt bilde av misjonæren, og de omtaler han ved fornavn. I sin første sak om ham, skriver de: «Dagen har valgt å ikke bruke NLM-utsendingens etternavn av hensyn til sikkerhetssituasjonen og til Misjonssambandets arbeid i landet. Av samme grunn har Dagen valgt å ikke oppgi hvilket land han tjenestegjør i».

Selbekk: – Misjonæren skapte sikkerhetsutfordring selv
Sjefredaktør i Dagen, Vebjørn Selbekk, sier til Vårt Land at det er misjonæren selv som har skapt sikkerhetsutfordringene.
– Det mener jeg vi har påvist i artikkelen vår. Hvis en misjonær i et delvis farlig områder pumper ut det mange vil mene er høyreradikalt innhold på verdens største sosiale medium, så er det åpenbart for alle at farlig å gjøre i den typen land. Det gjør han selv under fullt navn og bilde, sier Selbekk.
Han forsvarer avisens redaksjonelle valg i saken:
– At en norskspråklig avis som Dagen omtaler dette bak betalingsmur, og anonymiserer både landet og misjonærens etternavn, mener vi er en mindre sikkerhetsutfordring enn det misjonæren selv har stått for over tid.
– Hva synes du om at Misjonssambandet i sin uttalelse et stykke på vei legger skylden på Dagen?
– Jeg ser at det står mer fra i uttalelsen fra Misjonssambandet også, den nevner også misjonærens virksomhet på sosiale medier, nøyer Selbekk seg med på si.
Samtidig reiser saken spørsmål om sikkerhet og Misjonssambandets retningslinjer for misjonærer i farlige områder, påpeker Dagen-redaktøren. For eksempel i en del muslimskdominerte områder der misjonærer opererer nær «undercover», utdyper han.
– Drastisk grep
Misjonsorganisasjonen skriver at de i etterkant av denne saken ser et behov for å jobbe grundigere med rutiner for bruk av sosiale medier for deres utsendinger, men presiserer at de ønsker å balansere ytringsfriheten med ansvaret man har som utsending for organisasjonen.
– Denne saken har vist at uttalelser kan komme i konflikt med vårt verdidokument, og at bruk av sosiale medier i enkelte tilfeller kan utfordre sikkerheten i felt. Dette tar vi på alvor, og vi ønsker derfor å gjennomgå og tydeliggjøre våre retningslinjer for å forebygge lignende situasjoner fremover, står det i teksten som er underskrevet av lederen for Misjonssambandet utland, Hans Arne Sanna.
Han understreker at de har hatt gode og åpne samtaler med den aktuelle utsendingen.

– Vi setter stor pris på den tjenesten vedkommende har stått i og takker for innsatsen som er lagt ned, skriver Sanna.
Til Dagen, sier Hans Aage Gravaas, som har lang fartstid i Misjonssambandet at han uttrykker stor forståelse for ledelsens beslutning.
– Jeg har stor forståelse for at dette oppleves problematisk for NLM, både i Norge, på feltet og for nasjonale kristne, sier han generelt om saken, og kaller det et «drastisk grep».