Rettelse: I en første versjon av denne saken stod det at kvinneprestmotstanderen hadde fått en egen avtale med biskopen i Møre. Gjennom kommunikasjonsrådgiver i Møre, Kurt W. Vadset, sier Ingeborg Midttømme onsdag ettermiddag til Vårt Land at det ikke foreligger en slik avtale som NRK hevder, men at det er snakk om en muntlig bekreftelse på en prests prestetjeneste, som ble ordinert før Bispemøtets innstrammende vedtak i 2020.
Tidligere i høst ble det kjent at vikarprest Vidar Nes Mygland har fratrådt sin stilling i Nordre Sunnmøre prosti. Det skjedde etter at han fortalte til lokalavisene Bygdebladet og Sunnmørsposten at han ikke kunne holde gudstjeneste sammen med kvinnelige prester.
– Jeg er fullt klart over at jeg er ansatt i en kirke med kvinnelige prester. Og jeg ønsker dem det beste i deres tjeneste. Men jeg kan ikke ha gudstjeneste sammen med de, var blant uttalelsene som kostet Mygland prestejobben.
Onsdag melder NRK at det viser det seg at en annen prest i området – som deler Myglands syn på kvinnelige kolleger – får fortsette i jobben sin som tidligere.
---
Dette er saken
- I høst blusset debatten opp rundt de to kvinneprestmotstanderne Vidar Nes Mygland og Mikael Bruun.
- Begge har uttalt at de ønsker å reservere seg fra å samarbeide med kvinnelige prester.
- Da Vidar Nes Mygland ble ansatt, uttalte Møre-biskop Ingeborg Midttømme at hun ønsket ham velkommen i jobben.
- I oktober ble det kjent at Vidar Nes Mygland ble tatt midlertidig ut av tjeneste, for så å fratre sin vikarpreststilling.
- Mikael Bruun fikk sluttpakke etter sin ansettelse i Bjørgvin bispedømme.
---
Grunnen skal være en muntlig avtale mellom presten og Møre-biskop Ingeborg Midttømme, skriver statskanalen. Den avtalen ønsker ikke Midttømme å gå nærmere inn på overfor NR:
– Det stemmer at det har vært en muntlig bekreftelse fra biskopen på at det er plass for han i Den norske kirke, skriver biskop Ingeborg Midttømme i en e-post.
I strid med vedtak
Anders Barstad, lokallagsleder i Presteforeningen, er blant dem som reagerer på saken.
– Det synes jeg er veldig rart og så vidt jeg forstår i strid med arbeidsmiljøloven og vedtaket som bispemøtet fattet i fjor og presiserte i år. En slik avtale eller forståelse kan ikke være gyldig, sier Barstad til NRK.
Tidligere i år, da ansettelsen av Vidar Nes Mygland ble kjent, reagerte også leder i Presteforeningen, Martin Enstad på at Møre bispedømme hadde valgt å ansette Mygland.
– Ansettelsen er et brudd på Bispemøtets vedtak, uttalte Enstad den gang.
Vedtaket de to sikter til, sier at det ikke er mulig for prester å reservere seg fra å samarbeide med kvinnelige prester. Det ble i fjor høst presisert av preses Olav Fykse Tveit etter nok en debatt om kvinneprestmotstandere i Den norske kirke. Da forklarte han at det er opp til den enkelte biskop hvilke tiltak som skal treffes i slike saker.
I april var Mygland eneste søker til en stilling som sokneprest i Åmli. Agder og Telemark bispedømmeråd valgte å lyse ut stillingen på nytt. Til Vårt Land sa Mygland at han ikke hadde fått vite noen grunn til det, men at han ikke kunne forstå noe annet enn at det var på grunn av synet hans på kvinnelege prester.
– Mange avtaler inngås muntlig
Biskop i Bjørgvin, Halvor Nordhaug, sier til Vårt Land at han ikke kjenner til innholdet i den konkrete saken, og kan derfor ikke kan kommentere om flere liknende avtaler foreligger. På spørsmål om hvordan Den norske kirke kan vite om det finnes slike muntlige avtaler, svarer Nordhaug:
– Det er mange avtaler som inngås muntlig. Det gjelder særlig praktiske konkrete forhold som kanskje kan variere fra sted til sted.
Vårt Land har vært i kontakt med preses Olav Fykse Tveit og kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum om saken, men de henviser begge til Ingeborg Midttømme.
[ Biskop bekrefter: Vikarprest i Ørskog har fratrådt sin stilling ]