– For min egen del vil det være uaktuelt å bidra inn i en organisasjon som kun løfter frem ekteskapet mellom mann og kvinne, sier Bjørnar Vetrhus til Vårt Land, etter KRIKs landsstyrevedtak som ble kjent tirsdag.
Vetrhus var mannen som startet den offentlige debatten om samlivsspørsmål i KRIK, gjennom et Facebook-innlegg i fjor høst. Han mener vedtaket bryter med KRIK sitt ønske om å være en lavterskel og økumenisk organisasjon.
– Jeg tenker mest på alle de ungdommene som er aktive i KRIK og som er usikre på sin legning. Selv om KRIK åpner opp for at personer som er i et homofilt forhold eller er samboere kan være ledere, tror jeg mange vil ha problemer med å stå inne for denne verdiformidlingen, sier han.
At KRIK løfter frem ekteskapet mellom mann og kvinne som «Guds gode ordning for samlivet» gjør det vanskelig å inkludere alle ungdommer på en god måte, mener han.
– Jeg forventer at Generalsekretæren kan gi tydelige svar på hvordan de vil adressere denne problemstillingen. Så må det være opp til hvert medlem og foreldre som sender sine barn på leir om de ønsker å støtte opp under en organisasjon med denne verdiformidlingen, skriver Vetrhus.
LES MER: Samlivsstriden: Vil samle KRIK
Har konkludert
På mandag hadde Kristen Idrettskontakt (KRIK) et ekstraordinært styremøte for å avgjøre hvordan organisasjonen skal forholde seg til ulike syn i samlivsspørsmålet blant ledere. Der konkluderte de med at «KRIK skal løfte opp ekteskapet mellom mann og kvinne som Guds gode ordning for samlivet».
Samtidig åpner de for at ledere kan ha et annet syn og en annen praksis enn det organisasjonen står for. «Samlivsform skal derfor ikke være avgjørende for hvorvidt man kan være frivillig leder på KRIK-leir.», skriver de.
Dermed godtar KRIK at samboere og personer i homofile parforhold kan være ledere.
– KRIK er et tverrkirkelig lavterskeltilbud der alle skal være velkommen. Samtidig er det viktig for KRIK å stå i den tradisjonen mange opplever at KRIK har stått i og løfte dette tydelig opp. Å kombinere de hensynene har vært det viktigste for styret, sier generalsekretær Silje Kvamme Bjørndal om vedtaket.
LES MER: Slaget om KRIK-spilleregelen
– Må forenes
Ørjan Kronheim er leder for FamilieKRIK i Grimstad og har engasjert seg på konservativ side i debatten.
– Først og fremst er jeg glad for at denne saken kanskje kan være landet, uavhengig av hva den landet på. Nå må vi forenes rundt det KRIK virkelig handler om, at ungdom kan bli bedre kjent med Jesus, sier Kronheim.
Han oppfatter vedtaket som en konservativ løsning med et forsøk på å komme liberale i møte.
– Om det er en vellykket metode eller ikke vil tiden vise. Det kommer an på de som engasjerer seg i KRIK og hvordan de ordlegger seg, om de fortsetter kampen på den ene eller andre siden eller forenes rundt det viktigste, sier han.
– Tror du mange er skuffet over vedtaket?
– Ja, det tror jeg. Det gjelder sikkert på begge sider, både blant de som ønsket at formuleringen om at «ekteskapet er for mann og kvinne» skulle fjernes helt, og blant de som tenker det burde blitt brukt til å ekskludere ledere.
LES MER: – Har latt vanskelige spørsmål ligge
– God løsning
Vegard Nedrelid er mangeårig KRIK-er og ansvarlig for KRIK på Kristelig Gymnasium i Oslo, der han arbeider som lektor. Han mener vedtaket er «en seier for KRIK».
– Jeg håper vi kan samles om det vi er enige om og leve sammen med ulike syn. Det viktigste er at folk som lever i homofilt samliv føler seg velkommen i KRIK. Nå kan vi velge ledere i KRIK fordi de er kristne og glad i idrett og ikke noe annet, sier Nedrelid.
Som KRIK-leder har han tidligere sett gjennom fingrene på regelverket og tillatt personer med andre samlivsformer å være ledere.
– Nå kan disse vite at de har lov til å være ledere. For min del kan jeg være helt lojal mot KRIK og samtidig følge min egen samvittighet, sier Nedrelid.
Han mener vedtaket er en god løsning for å samle KRIK, men han kan samtidig forstå at organisasjonens syn på ekteskapet kan være problematisk for noen. I fremtiden håper han KRIK kan la være å mene noe som helst om menneskers samliv.
LES OGSÅ: Samlivssplid ryster KRIK
Ikke enkelt
Generalsekretær Silje Kvamme Bjørndal har forståelse for at ytterfløyene i debatten er misfornøyd med vedtaket.
– Utfordringen med ethvert samlende vedtak er at noen i ytterfløyene ikke er fornøyd. Vi vil stå for noe, men samtidig ha respekt for mangfold og uenighet. Vi har ikke valgt en enkel vei, men det er ikke alltid en enkel vei er det beste, sier Bjørndal.
Generalsekretæren er klar over at noen vil hevde det er selvmotsigende at organisasjonen mener noe uten å kreve at lederne skal mene det samme.
– Det er kun er selvmotsigende dersom du forventer at alle frivillige i organisasjonen skal være enige i alt. Den forventningen har KRIK aldri hatt. Vi har ikke gått inn for to likestilte syn. KRIK står for noe, men har samtidig full respekt for at gode ledere kan være uenige i det.
– Kan dere få et A- og B-lag der A-laget er de som står mest inne for verdiene til organisasjonen?
– Det kan være en utfordring. Samtidig kan man få A- og B-lag fordi noen er flinkere i idrett enn andre. Det er en kulturgreie og vi må selv sørge for at alle ledere er like velkommen og står på lik linje enten man er enig eller uenig.
– At dere løfter frem ekteskapet mellom mann og kvinne som «Guds gode ordning for samlivet», kan ikke det i seg selv være diskriminerende?
– Jo, det skjønner jeg, men det er ikke intensjonen til styret eller noen andre at det skal bli sånn. At alle føler seg velkommen og inkludert er alles oppgave som KRIKs ledere i respekt for hverandre må sørge for.
LES OGSÅ: Min tro: Silje Kvamme Bjørndal har kjent følelsen av å være i fritt fall
---
Spilleregeldebatten
- I fjor høst var det stor debatt i KRIK rundt formuleringen «Ekteskapet mellom mann og kvinne er Guds gode ordning for samliv», som i begynnelsen av 2017 ble tatt inn igjen i regelverket for KRIK-ledere.
- Våren 2018 ble det satt ned en referansegruppe som skulle arbeide med spilleregelspørsmålet.
- I juni ble det kjent at referansegruppens anbefalning var at KRIK bør beholde et «klassisk syn på ekteskapet», men finne en mer hensiktsmessig måte å praktisere dette på.
- På mandag hadde KRIK et ekstraordinært styremøte for å avgjøre saken.
---