Kirke

Styreleder i KRIK: – Reverserer generalforsamlingen spilleregel-vedtak, går jeg av

Kjell Markset oppfordret KRIK-delegatene til å være strategiske, «for i det minste å vinne noen» da KRIKs generalforsamling startet lørdag formiddag.

Bilde 1 av 2

– Hvis generalforsamlingen reverserer landsstyrets vedtak fra august, tar jeg den naturlige konsekvensen og trekker mitt kandidatur som styreleder for den neste perioden, sa Erlend Haus fra talerstolen på KRIKs generalforsamling lørdag ettermiddag.

Han har vært styreleder i KRIK i denne valgperioden, og står på valg som styreleder også i denne perioden.

Dermed satt Haus tonen for debatten om spillereglene (se faktaboks).

To forslag

Det var fremmet to forslag om spillereglene på GF. Det ene går ut på at GF reverserer landsstyrets vedtak fra august, som i praksis åpnet opp for at homofilt samlevende og samboere kan være ledere på KRIK-leir.

Det andre forslaget foreslår at GF bekrefter vedtaket.

Magne Matre Gåsland, som presenterte synet til dem som ønsker å reversere landsstyrets vedtak, holdt også et innledende innlegg ved starten av debatten.

– KRIK som organisasjon kan ikke si at de mener én ting i et teologisk spørsmål og la lederne representere noe annet. Da mister man all troverdighet, sa Gåsland.

Styreleder Erlend Haus påpekte at styrets vedtak skiller mellom teologi og strategi.

– Første del sier noe om teologisk forankring i samlivsspørsmålet, det andre handler om hva som er en hensiktsmessig håndtering av dette spørsmålet. Det er viktig at KRIK bevarer sin tverrkirkelige rolle i kirkelandskapet, også for dem som ikke deler KRIKs syn i akkurat dette spørsmålet, sa han.

KRIK engasjerer

Lørdag formiddag kom busslass på busslass av unge voksne til Evangeliehuset i Porsgrunn. KRIKs generalforsamling skulle egentlig avholdes i Skien, men måtte flyttes hit på grunn av for mange påmeldte.

KRIK-prest Bjørnulf Benestad opplyser at han har satt ut 600 stoler. De fylles raskt opp av menn og kvinner i hettegensere i alle farger, med medbrakt matpakke, frukt og kaffe i pappkrus.

De aller fleste er under 30 år, men noen av de litt eldre har til og med dratt med spedbarna sine, og skifter bleier på handikapptoalettet i Evangeliehusets kjeller.

De som mener kirkedemokratiet ikke kan engasjere dagens ungdommer, burde ta en titt på denne forsamlingen.

– Jeg sto opp halv fem i morges for å kjøre hit, sa en mann i 20-årene til en kompis.

Mye tyder på at det rekordstore oppmøtet på GF skyldes avstemmingen om KRIKs spilleregler, som har blitt debattert de siste årene (se faktaboks).

– Våre brødre og søstre

GF ble innledet av KRIKs styreleder, Erlend Haus. Han ba delegatene huske at det er «deres brødre og søstre» de skal debattere med.

KRIKs grunnlegger, Kjell Markset, kom også med en appell til KRIK-erne.

– Vi er ikke noe kirkesamfunn, og skal ikke mene alt om alle ting. KRIK spenner vidt, fra pinsevenner til katolikker, og skal ikke ha masse spesifikke regler, sa Kjell Markset.

KRIK-grunnleggeren henviste til Paulus' ord om det kristne livet:

«For jøder har jeg vært en jøde, for å vinne jøder. For dem som er under loven lever jeg som jeg var under loven, for å vinne dem enda jeg selv ikke er under loven. For de svake er jeg blitt svak, for å vinne de svake. For alle er jeg blitt alt, for på alle mulige måter å frelse noen».

Med dette oppfordret Markset KRIK til å bygge bro mellom ulike fraksjoner i kristenheten.

– Homofilispørsmålet ligger og ulmer i mange kristne sammenhenger. KRIK har alltid vært strategisk, og hvis vi vil vinne nytt land, må vi gjøre som Paulus sier og være jøde for jøde, for i det minste å vinne noen.

Diskuterte media

Før debatten om spillereglene begynte, diskuterte KRIK-delegatene hvorvidt media skulle være til stede i salen. Landsstyrets innstilling ba delegatene om å la GF være åpent for pressen, og styreleder Erlend Haus argumenterte for nødvendigheten av at KRIKs behandling av denne saken skulle være åpen for allmennheten.

Enkelte delegater var imidlertid uenig, og argumenterte for at medias tilstedeværelse tjente styret, og ikke dem som ønsker å reversere spilleregel-vedtaket.

Et overveldende flertall stemte for å la media være til stede under debatten.

LES MER OM KRIK-SAKEN:

---

Spilleregeldebatten

  • I august åpnet KRIKs landsstyre i praksis for at homofile og samboere kan være ledere på KRIK-leir.
  • Vedtaket kom etter at det i fjor høst ble det stor ­debatt i en formulering i KRIKs ­«spilleregler« for frivillige ­ledere. Fram til 2017 het det i spillereglene at «ekteskapet er Guds gode ordning for samliv»: Men i 2017 ble det spesifisert at det er «Ekteskapet er mellom mann og kvinne som er Guds gode ordning for samliv». Noen opplevde dette som en ­innstramming.
  • Som et resultat av ­debatten ble det våren 2018 nedsatt en referansegruppe som skulle ­arbeide med spilleregelspørsmålet. I juni rådet referansegruppen KRIK til å beholde et «klassisk syn på ekteskapet», men finne en mer hensikts­messig måte å praktisere dette på.
  • 26. august vedtok KRIKs landsstyre at «KRIK skal løfte opp ekteskapet mellom mann og kvinne som Guds gode­ ­ordning for samlivet», sam­tidig som de åpnet for at ledere kan ha et annet syn og en annen praksis enn det organisa­sjonen står for. «Samlivsform skal derfor ikke være avgjørende for hvorvidt man kan være frivillig leder på KRIK-leir», skrev de.
  • Lørdag 2. november ­arrangeres KRIKs general­forsamling i Porsgrunn. Til denne er det fremmet både ­mistillit mot styret og forslag om å reversere styrets vedtak fra august.

---

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Mer fra: Kirke