Religion

29 personer varslet om Christiansens lederskap: – Vi fikk aldri tilbakemelding fra Pinsebevegelsen

VARSLINGER: For fem år siden ble det varslet om usunt lederskap, maktmisbruk og åndelig manipulasjon i Jesus Revolution. Nå forteller varsler at Pinsebevegelsen aldri ga dem formell tilbakemelding eller et tilbud om hjelp.

I 2016 mottok Pinsebevegelsens lederråd historiene til 29 tidligere medarbeidere av Jesus Revolution. De varslet om smertefulle erfaringer knyttet til ungdomsbevegelsen og til grunnleggerne Stephan og Anne Christiansens ledelse. Flere av dem hevdet å bli utsatt for maktmisbruk og åndelig manipulasjon.

Hvordan ble saken behandlet av lederrådet? Hva ble utfallet?

Øystein Gjerme, leder for Pinsebevegelsens lederråd, sier at han ikke kjenner til behandlingen i detalj, siden den skjedde før han tiltrådte i ledervervet. Han henviser til den tidligere ledelsen i lederrådet.

– Men vi lytter til den etterlysningen og tar på alvor at vi ikke kan vise til en ferdig konklusjon, sier Gjerme.

– Finnes det en ferdig konklusjon?

– Så langt oss bekjent finnes ikke en systematisk konklusjon.

– Ikke naturlig å redegjøre

Sigmund Kristoffersen, som var leder for lederrådet i 2016, bekrefter å ha mottatt historiene.

– Disse varslene var alvorlige. Vi lyttet og var lei oss for menneskers vonde opplevelser, sier han.

Kristoffersen sier at det ikke er naturlig å redegjøre for alle interne prosesser nå i etterkant.

– Men jeg kan si at det ble avholdt en rekke ærlige og tydelige samtaler og jeg tror alle involverte lærte mye av dette, sier Kristoffersen.

Pinsebevegelsen har et etisk råd, som har det overordnede ansvaret for arbeid med saker der ledere er involvert i grenseoverskridende atferd eller annen moralsk og etisk svikt. Øyvind Watne, leder for det etiske rådet, sier til Vårt Land at de ikke var involvert i varslet mot Christiansen.

LED13 - Pinsebevegelsens lederkonferanse 7.– 10. februar på Oslofjord Convention Center (Smiths Venners konferansesenter), Stokke i Vestfold. – Predikantkonferansen tiltalte meg ikke, sier Sigmund Kristoffersen, dagens leder av Pinsebevegelsens lederråd. Her er han i aksjon på talerstolen på LED13.

– Fikk ikke tilbakemelding

Vårt Land har vært i kontakt med personen som samlet og leverte fortellingene i varslet. Vedkommende var anonym i 2016 og ønsker fremdeles å være det, men Vårt Land kjenner personens identitet.

Vedkommende forteller at gruppen aldri fikk et formelt tilbud om hjelp eller samtaler etter at historiene var overlevert.

Vårt Land har spurt Sigmund Kristoffersen om de kontaktet varslerne for å gi dem hjelp og samtaler. Kristoffersen svarer at «det ble skissert ulike tilbud til både Stephan og de berørte».

Dette tilbudet ble i så fall ikke presentert for varslerne, mener personen som leverte varslet:

– Det kan være at lederrådet skisserte et tilbud på bakrommet, men det kom aldri en formell henvendelse, tilbakemelding eller svar fra lederrådet utover en pressemelding til den brede befolkning.

– Var ingen formell henvendelse

Vedkommende hevder at gruppen aldri fikk noen formell tilbakemelding fra lederrådet etter at historiene var overlevert. Dermed fikk de ikke vite hvordan saken ble behandlet eller fulgt opp.

Til dette svarer Sigmund Kristoffersen at Pinsebevegelsen aldri fikk en formell henvendelse der varslet ble sendt direkte til lederrådet. Istedenfor fikk de henvendelsen fordie de var kopiert inn på en e-post, som var formulert som et åpent brev til Anne og Stephan Christiansen, forteller Kristoffersen.

– Alle varsler ble allikevel lest, tatt på alvor, og var grunnlag for flere ærlige og tydelige samtaler som jeg tror alle parter lærte mye av. Varslenes innhold førte også til en tydelig offentlig uttalelse fra lederrådet som både erkjente vårt fellesskaps ansvar og anerkjente at vi trodde på varslernes fortellinger, sier Kristoffersen, og legger til:

– Varslerne fikk derfor ikke et formelt svar fra oss utover dette. Jeg er glad for at Pinsebevegelsen har hatt et kontinuerlig fokus på å forbedre arbeidet for bedre strukturer i en menighetsbevegelse med så mange selvstendige lokale enheter, sier han.

Petter Gottschalk ved Institutt for ledelse og organisasjon ved Handelshøyskolen BI sier at det er fire kriterier som avgjør om noe formelt sett er et varsel: At du legger merke til noe kritikkverdig, og sier ifra på forsvarlig vis, til noen som kan gjøre noe med det. Og at du ikke selv er rammet av det som er kritikkverdig.

– I dette tilfellet har det blitt sagt fra på forsvarlig vis, til noen som kan gjøre noe med det. Da er det en varsling, selv om de fikk det ved å stå på kopi i eposten, sier Gottschalk.

---

Stephan Christiansen

  • Internasjonal leder for Jesus Revolution og pastor for pinsemenigheten Jesus Church, sammen med ektefellen Anne Christiansen. Menigheten tilhører Pinsebevegelsen i Norge.
  • I 1997 grunnla ekteparet ungdomsbevegelsen Jesus Revolution Army, som senere har endret navn til Jesus Revolution. I 2016 ble det tatt et kraftig oppgjør med bevegelsen, under den såkalte Frelst-debatten.
  • Christiansen har nylig blitt leder for Youth of Europe, ungdomsbevegelsen til Pentecostal European Fellowship (PEF). PEF er en paraplyorganisasjon som samler 60 europeiske Pinsebevegelser, inkludert den norske.

---

– Har ikke vært gode nok

Det ble nylig kjent at Stephan Christiansen har blitt leder for ungdomsnettverket til Pentecostal European Fellowship, en paraplyorganisasjon som samler 60 nasjonale pinsebevegelser i Europa. Da Gjerme i forrige uke kommenterte Christiansens nye rolle, sa Gjerme at han har inntrykk av at «tilbakemeldingene Christiansen fikk i forrige runde har blitt tatt på alvor».

Konfrontert med påstanden om at de som varslet fra om Christiansen aldri fikk tilbakemelding eller et formelt tilbud om hjelp, svarer Gjerme at Pinsebevegelsen ikke har vært gode nok.

– Vi gjør alt vi kan for å forbedre oss på dette området. Vi beklager på det sterkeste de feilene som vi har gjort i denne saken.

– Betyr det at Christiansen-saken ikke ble håndtert på en god måte?

– Vi har ikke full oversikt over dette arbeidet, men forstår at dette burde blitt håndtert bedre.

– Bør det få noe å si for vurderingen av Christiansen som leder?

– Det er veldig viktig at det finnes en vei tilbake og videre for kristne ledere. Det skal aldri gå på bekostning av mennesker som har varslet eller opplevd krenkelser, men jeg registrerer de spenningene det har skapt denne gangen. Det eneste vi kan si er at vi må kvalitetssikre prosessene og forbedre kommunikasjonen med dem det angår.

– Bør ikke fornyet tillit forutsette at en sak har blitt håndtert på en tilstrekkelig god måte?

– Vi arbeider for å kvalitetssikre rutiner slik at veien tilbake til fornyet tillit skal være ansvarlig og god.

Øystein Gjerme, leder for Pinsebevegelsens lederråd

Henviser til ledelsen i PEF

Gjerme understreker at det er Pelle Hörnmark, leder i Pentecostal European Fellowship (PEF) som har gitt det nye ansvaret til Christiansen.

– Da vi ble kjent med at Christiansen hadde fått denne oppgaven, så hadde vi flere samtaler med Christiansen og ledelsen i PEF i forhold til ansvarslinjer og tilsyn. Det var nettopp som en respons på at varslingene i forrige runde skulle tas på alvor, sier Gjerme.

Dette bekrefter Pelle Hörnmark, leder for PEF. Han forteller at det ble nedfelt flere kriterier for Christiansens rolle, i samråd med ledelsen i den norske pinsebevegelsen og med Christiansen selv. Rollen innebærer at Christiansen involverer Hörnmark i avgjørelser og møter regelmessig med styret. Christiansen skal heller ikke jobbe alene, men i et team med andre ledere.

På spørsmål om hvilken vurdering PEF har gjort av varslene og kritikken mot Christiansens lederskap, svarer Hörnmark at han har samtalt med både Christiansen og enkelte av kritikerne hans.

– Jeg er klar over kritikken og ser ingen grunn til å betvile menneskers opplevelser. Men det viktigste for oss har vært om Christiansen har tillit i den norske pinsebevegelsen som han tilhører, og at de har håndtert saken. Jeg snakket åpent om utfordringene med Øystein Gjerme og Ingunn Ulfsten, og de kom fram til at Christiansen hadde deres tillit innenfor de rammene vi var blitt enige om.

– Mange sier de har hatt smertefulle opplevelser på grunn av Christiansens lederskap. Hva tenker du om signalet som sendes til dem, når han får en tillitsrolle som denne?

– Uansett hva som skjer i menneskers liv, bør de få en ny sjanse. Samtidig er jeg lei meg for menneskers vonde erfaringer, og jeg håper ikke dette blir en byrde for dem. Fra vår side er ikke dette et uttrykk for at Christiansen har gjort alt riktig.

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er konstituert redaktør for religion, feature og debatt i Vårt Land.

Mer fra: Religion